Recenzija

Nokia X20 – bitka za srednju klasu

Sci-Tech / Tehnologija | 17. 08. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susret s mobilnim telefonom Nokia X20 zatekao me je nakon višegodišnjeg svakodnevnog korištenja flagship uređaja. Provjerio sam cijenu vlastitog uređaja (prošlogodišnji flagship model koje koristi svaki znalac mobilnih uređaja koji drži do privatnog budžeta) i Nokia X20 je tek neznatno jeftinija od mog privatnog uređaja. Moram priznati da sam zato imao i određene predrasude i očekivanja, a dobar dio njih je, na sreću po Nokiju, razbijen.

Počet ću ovaj tekst s predrasudom koja ipak nije razbijena, a to je odabir procesora. Nokia X20 ulazi u rang više srednje klase mobilnih uređaja, a već pri prvom pogledu na specifikacije uočljiv je odabir SoC-a baziranog oko Qualcomm Snapdragon 480 procesora. Grafička kartica je dotjerani prošlogodišnji best buy, Adreno 619, kako to obično biva u evoluciji elektronike, sposobniji i štedljiviji čip. Ali je zanimljiv odabir procesora iz 4xx serije. Naime, ova obitelj procesora namijenjena je budžet uređajima, poznata je po svojoj štedljivosti i naklonjena onima koji žele uredno obavljanje dnevnih zadaća, ali ne i multimedijalnu ili igračku zvijer. Potvrđuju to i benchmark rezultati koji su ipak za nijansu lošiji od klase. Nije jasno zbog čega se HMD Global (Nokia) odlučio za ovaj potez, je li razlog globalna nestašica elektroničkih čipova, ušteda ili nešto treće.

Na uređaju ćete povremeno primijetiti da nije pogonjen serijom 7xx kao njegovi konkurenti ili serijom 8xx kao prošlogodišnji flagship uređaji s kojima dijeli cjenovni razred. Ali se izgubljena sličica ovdje ili ondje osjeti tek ako ažurirate aplikacije u pozadini ili ako radite nešto intenzivno, učitavanje veće mape sa slikama i slično. Ono što se Nokiji mora priznati, odradili su prvorazrednu optimizaciju Android One sučelja, možda i najbolje odrađenu prilagodbu sustava sposobnostima uređaja koju smo viđali u posljednje vrijeme.

Čudan odabir procesora vjerojatno će biti presudan u vašem odabiru ovog ili nekog drugog uređaja, zamolite da vam ga upale u trgovini te isprobajte koji trenutak. Ovo što sam primijetio u radu ipak je posljedica dugotrajnog korištenja nekih od najboljih uređaja na tržištu. Vi možda i ne primijetite razliku, a 4xx serija ipak obećava dugo, mislim duuugooo izostajanje s punjača.

Multimedia

Sljedeće što ćete primijetiti jeste sjajan IPS ekran veličine 6,67" i ne, nemojte preskakati odmah dalje. Ovo nije AMOLED, ali je sigurno jedan od najboljih IPS ekrana koje sam vidio. Najprije, ekran je ogroman i prilično visoke rezolucije, tako da sigurno ni najbolje oko neće razaznati pojedinačne piksele. Crna je prilično tamna za ovu vrstu uređaja, a IPS jamči da su boje toliko precizne da oku naviklom na neprirodne AMOLED tonove izgleda blijedo. Ne brinite, kada budete fotografirali, a hoćete, vidjet ćete sve prednosti ovako preciznog ekrana.

Što se tiče ljubitelja gledanja serija prije spavanja, ovdje ćete se pronaći. Precizne boje jamče da će filmovi izgledati približno onome što su redatelji zamislili, a zvuk pred spavanje i nećete postavljati da grmi. To je i savršena primjena ovog uređaja, jer mu zvuk nije najjača strana. Nemojte pogrešno razumjeti, zvučnik je glasan, prilikom telefonskih razgovora precizno je namješten u skladu s onim što očekujete od imena Nokia, ali prilikom gledanja multimedije, zvuk postaje naglašeno iskrivljen u srednjem rasponu pa... slušajte podcaste i gledajte filmove kad ste sami, recimo pred spavanje, kada ne trebate pojačavati. Tu je i 3,5mm audio jack, ali neće pomoći pri glasnoj multimediji.

Gaming

Veliki ekran i snažan zvučnik praktično zovu na igranje i to je nešto što doista ne biste očekivali na uređaju s 4xx serijom procesora. I tu je ključno iznenađenje koje pruža Nokia x20 – igranje nezahtjevnih naslova uopće nije upitno, a tek će oni AAA naslovi, sa strašnim grafičkim zahtjevima, ostati izvan dometa ovog telefona. Tu budimo krajnje jasni, ukoliko tražite mobitel za igranje, vjerojatno ćete posegnuti za Poco F3 ili nekim od prošlogodišnjih flagship killera kao što je Xiaomi Mi10T. Ali Nokia X20 i nije mobitel za tu skupinu korisnika, ovo je lijepo dizajniran i ozbiljan mobitel, predan da vam pruži dugotrajno dopisivanje, surfanje ili uredske zadatke, bili oni uređivanje teksta ili nešto zahtjevnije.

Primijetili ste da niti jednom nisam spomenuo bateriju. Gotovo 5000mAh svakako nije malo, a odabir štedljivog procesora jamči da će Nokia X20 tvrdoglavo odolijevati potrebi da se spoji na punjač (koji ionako nije priložen u prodajnom pakiranju). Ono što ipak treba posebno obrazlaganje je kamera.

Besprijekorna kamera

Kamera je najugodnije iznenađenje na ovom uređaju. Doslovno je Nokia X20 pokupila nekoliko trikova svoje braće po operativnom sustavu, Googlea. Android One ne jamči samo trogodišnja ažuriranja sigurnosnih i drugih značajki ovog uređaja, nego nudi i dobru optimizaciju kamere.
Na papiru ne toliko dojmljive specifikacije, 64MP glavna i po pet ili dva megapiksela pomoćne leće kriju ono što Nokia X20 može. Jednostavno 'point&shoot' slikanje kakvo većina nas svakodnevno radi daje neobično dobre rezultate. Nitko neće ostati ravnodušan na fotografije s ovog mobitela, bilo da se javljate rodbini u Njemačkoj preko WhatsAppa i Vibera ili predano održavate svoj Instagram profil.

Foto: Bljesak.info / Nokia X20 – bitka za srednju klasu

Prednja kamera je 30MP, pristojne širine kadra, a kako vidite iz priloženih fotografija, sposobna je jasno uhvatiti čak i bjegunce iz kadra, ljubimce ili djecu.

Foto: Bljesak.info / Nokia X20 – bitka za srednju klasu

Jasno je na što su ciljali u HMD Global s ovim uređajem – fotoaparat je najsjajniji dio iskustva, dostojan da se bori čak i s prošlogodišnjim flagship uređajima, makar to nije očito iz specifikacija. Sve je, jasno, rezultat već stare i dobro poznate suradnje s Zeissom, što ćete i zaključiti reklamom koja je istaknuta na 'oku' kamere straga.

Moram naglasiti kako video nije na istoj razini, ali za osnovne zahtjeve društvenih mreža, sigurno nećete uočiti manjkavosti. Uređaj posjeduje i neke kinematografske osobine, ali za takvo što trebate i prateću opremu, tako da oni koje to zanima već znaju što traže.

Zaključak

Na kraju, Nokia X20 prepoznatljiva je, s jasno uočljivim Nokia detaljima, primjerice biorazgradiva maskica koja dođe uz uređaj ili sitni, ali jasno vidljivi nazivi Nokia na ključnim mjestima na uređaju. Nema punjač u kutiji, a podržava 18W punjenje, dakle, snađite se s nekim drugim uređajem koji vam već leži u kući. Za kraj, samo osnovne crtice o ovom uređaju od kojeg doista ne treba bježati. Je li, ako ste spremni izdvojiti oko 350 Eura radije za ovaj uređaj nego za glavnog konkurenta Poco F3 ili neki od lanjskih flagshipa. Ipak, lanjsko je lanjsko. A trogodišnje ažuriranje tu igra značajnu ulogu.

Pozitivno:
- Android One s trogodišnjom podrškom i ažuriranjima
- dobro urađena optimizacija sustava
- sjajan IPS ekran, među najboljima u klasi
- izvrstan zvuk telefonskog razgovora
- izvanredan fotoaparat koji neće odbiti ni zahtjevnije korisnike

Negativno:
- čudan odabir procesora
- mrvicu nategnuta cijena
- distorzija zvuka pri glasnijem slušanju

Kopirati
Drag cursor here to close