Za sve nokiastalgičare

Nokia 6.2 – nostalgični hipster

Ukoliko trebate drugi poslovni uređaj, ukoliko svojim roditeljima kupujete novi telefon ili ukoliko želite provjerenu kvalitetu za male novce, Nokia 6.2 je za vas.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 06. 2020. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sve nas koji smo nosili Nokia telefone tijekom studija ovo ime je simbol kvalitete, ali i nostalgični povratak u lijepe dane mladosti. Ipak, na prvi spomen da radim recenziju Nokia telefona, dobio sam odgovor mlađih osoba da se vjerojatno osjećam staro, no serijom 6 Nokia cilja upravo na mlađu generaciju, pristupačnom cijenom i dojmljivim specifikacijama po metodi uloženo-dobiveno.

Ukratko

Nokia 6.2 namijenjena je poslovnim korisnicima kao dodatni uređaj, kroz dopadljiv i otporan dizajn, Android One sučelje, kvalitetan zvuk poziva te prosječnu, ali sasvim upotrebljivu kameru.

Ostalima se mogu dopasti 3.5mm ulaz za slušalice/mikrofon, a uređaj je čak sposoban i za povremeno igranje (uz niže postavke grafike). Glavna zamjerka je premalena baterija za zahtjevnije korisnike.

- Pozitivno: privlačan dizajn, u prodajnom paketu čak i slušalice (zadržan je utor za slušalice), solidan IPS ekran 6,3 inča, Android ONE verzije 9 (uz česta ažuriranja), USB tipa C

- Negativno: u prodajnom paketu nema zaštitne maskice, mali kapacitet baterije

- Ostalo: drugi proizvođači koriste više leća fotoaparata, retro melodije za nostalgičare

Dizajn

Nokia 6.2 izgledom najviše sliči na svoju stariju i skuplju sestru serije 7, što će vas pogotovo zavarati straga, gdje su u prepoznatljivom krugu čak tri leće i LED bljeskalica. Staklo je na ovom uređaju i sprijeda i straga, dok je na bokovima plastični okvir, ali ovdje se plastici nema što zamjeriti, jer riječ je o segmentu koji je Nokia uvijek radila najbolje na tržištu. Prepoznatljivi kvalitetan polikarbonat je zapravo idealno mjesto za držanje uređaja, jer staklo je prilično klizavo, a u prodajnom paketu nema zaštitne maskice, na što biste trebali odmah izdvojiti desetak maraka jer uređaj je prilično klizav.

Na boku uređaja je i gumb za paljenje ekrana koji u sebi sadrži LED notifikacijsku lampicu. Osobno, ovaj Nokijin detalj je možda najelegantnije rješenje otkako su ogromni ekrani protjerali gotovo sve s prednje strane uređaja.

Sprijeda uređaj krasi IPS ekran, sasvim pristojne veličine i rezolucije, dobro vidljiv na suncu, i jedino što je tu propust je veliki usjek za selfie kameru. No to u ovom cjenovnom rangu opraštamo jer i neki daleko skuplji uređaji nisu dobro riješili ovo pitanje. Da, Huawei, tebe gledamo.

Softver

Finska tvrtka koja je bila predvodnik filozofije stabilnog, ozbiljnog i poslovnim korisnicima orijentiranog operativnog sustava danas više ne postoji, ali i u duhu kineskog HDM Global (današnjeg vlasnika imena Nokia) osjeti se nastavak te hvaljene tradicije. Nokia brand danas koristi Android ONE ili jednostavno, ponašanje softvera je potpuno u skladu sa zamislima Googlea.

Foto: Bljesak.info / Nokia 6.2 – nostalgični hipster

Ovaj se podatak osjeti u činjenici da sučelje telefona izgleda prilično suhoparno i generičko, nema nekih impresivnih trikova kojima se pojedini proizvođači vole podičiti, ali s druge strane, uređaj je brz, tečan i ne trebate ništa na njemu mijenjati, budući da je čak i tipkovnica na uređaju Google Gboard, jedna od najboljih na tržištu. Pri prvom pokretanju uređaj je imao ažuriranje od 1,4GB i u nekoliko dana korištenja čak je tri puta bilo manjih ažuriranja sustava, što pokazuje koliko se ozbiljno slijede zamisli Googlea. Sve pohvale!

Foto: Bljesak.info / Nokia 6.2 – nostalgični hipster

Treba ipak dodati da je na uređaju Android 9, što nije najsvježija inačica, ali je sigurnosno ažuriranje od 5. travnja (dva tjedna u vrijeme pisanja), čime se ne može pohvaliti većina drugih proizvođača.

Hardver

Odabir procesora nije najsretniji, riječ je o Qualcomm 636 čipsetu, što je vjerojatno i glavni način na koji je Nokia štedjela praveći ovaj uređaj. Ali u svakodnevnom radu nema razloga da se osmojezgreni procesor preoptereti, mada je pitanje koliko će još dugo 4GB radne memorije moći izići na kraj sa suvremenim zahtjevima developera kojima su na raspolaganju čak i Levijatani sa 12GB radne memorije.

Platforma ipak nije nimalo troma, oko čega najveću ulogu ima prilično lagana izvedba tvornički čistog Andorida. Svakom dugogodišnjem korisniku Nokije ovakav mobilni uređaj sigurno neće kočiti i zastajati, ali ovakav uređaj treba zadovoljiti i potrebe mlađe publike. Na raspolaganju je 64GB interne memorije, sasvim dovoljno za brojne radne aplikacije i igre, ali u slučaju da vam to nije dovoljno, Nokia se potrudila da napravi prilično dugačku ladicu za dvije SIM kartice i dodatnu memorijsku karticu, dakle ne morate birati što ćete zadržati, kao kod mnogih drugih uređaja.

Tako omamljeni prostorom pokušali smo zaigrati i nekoliko zahtjevnijih naslova i Nokia 6.2 nije razočarala. Istina, igre se vrte na srednjim grafičkim postavkama, ali sasvim tečno i brzo, jedino što u tom segmentu može kvariti ukupni dojam je jedan jedini zvučnik u donjem desnom kutu uređaja koji se prilikom igranja sasvim lako priguši dlanom (možete se uvjeriti u našem screen recording). Igrati se ipak ne možete bilo gdje i bilo kada jer uređaj ne posjeduje nikakav mehanizam pasivnog hlađenja, zbog čega se baterija malog kapaciteta jako brzo isprazni.

Ovo pak nije problem u svakodnevnom radu jer Nokia koristi mnoge sitne softverske trikove da izvuče maksimum iz baterije. Uređaj u mirovanju kao da može trajati vječno, i još jednom pohvale idu Googleu na optimizaciji posljednjih godina. Prosječnom korisniku ovaj bi uređaj trebao biti tek navečer na punjaču, ali za bilo koga drugog, ponesite punjač u torbi ili posudite od koga. Pritom ne računajte na brzo punjenje, jer ovaj ga čipset ne podržava. U pakiranju je tek klasični 10W punjač, a iako je tu tip-c USB, čipset nema podršku za novu generaciju tip-c punjača (jesmo, probali smo).

 Multimedija

Nokia je oduvijek znala oko multimedije. Ništa spektakularno, ali i ovaj je uređaj opremljen realnim bojama na jasnom ekranu sa oko 400 točaka po inču. Zvuk je neuobičajen jer je tvornički jasan, ne manjka mu snage, a posebno je naglašen u srednjem rasponu, očito da biste jako dobro čuli ljudski glas. Jednako je i sa izlazom za slušalice (koji ipak nije uklonjen u skladu s modnim trendovima), ton nema prenaglašeni bas i zvuči do određene mjere iritantno koliko je oštar i precizan. Na isti način radi prednja kamera, slika nije filmski kvalitetna, ali više nego prosječna, uz jasan zvuk. Kao stvorena za Zoom ili Skype konferencije u vrijeme društvenog distanciranja.

Što se multimedije tiče, već i sami originalni Android će vas vrlo brzo i lako uvući u svijet podcasta, instalirani Google asistent vam pri prvom pokretanju nudi neke popularne „govornike”, a to je nešto gdje Nokijin zvučnik briljira – ljudski glas je u fokusu i u telefonskim razgovorima i u medijima.

Nokia 6.2 mobile | Nokia phones

PureDisplay Dramatic color and clarity Fully immerse yourself in your videos with PureDisplay - exclusive to Nokia smartphones. All footage is transformed, in real time, to high dynamic range (HDR), meaning more vibrant colors and a clearer picture. Plus, you can delight in every second from an impressive 6.3" Full HD+ screen.

Za sve nokiastalgičare, 6.2 ne razočarava. Svi tonovi su klasični i prepoznatljivi Nokia zvukovi, notifikacije, melodije zvona, Nokia će definitivno uvijek biti primijećena u društvu. Istina, u društvu svih nas nostalgičnih, ali će je cijeniti i svaki mladi hipster, pogotovo jer njen štreberski dizajn odlično upotpunjuje šešir ili hozntregere ;-)

Brzina internetske veze neće vas ostaviti bez daha, jer ovaj uređaj ipak štedi na čipsetu, ali 50MBit/sek je sasvim dovoljno i za Netflix i za rekreativno igranje.

Kamera

Za ocjenu u kvaliteti fotografija pomogli su mi prijatelji koji nemaju fotografskih sklonosti jer ovaj uređaj ipak ne stavlja fokus na kameru. Najprije, na zadnjici uređaja su samo dvije funkcionalne leće, dok je treća tu kao pomoć u fokusiranju i pri lošem osvjetljenju. Tako su vam na raspolaganju širokokutna i leća normalne širine, što je Nokia mogla i bolje upakirati. Sjećamo se još vrlo živo PureView uređaja. Naime, pri fotografiranju osjeti se bliska suradnja s Googleom i značajna količina naknadnog procesuiranja fotografije, što je prepoznatljiv potpis Google fotografije. Ne mogu reći da sam osobno zadovoljan rezultatima, ali iz iskustva znam da AI postaje bolji s vremenom, kako uređaj uči vaše navike. Ovo kratko vrijeme druženja ipak nije dovoljno za ozbiljniju poduku uređaja. No raduje činjenica da moji poznanici s manje fotografskog iskustva nisu primijetili mane fotografija – to je odlična preporuka za sve koji fotografiraju samo radi obiteljskih druženja, radi Instagrama ili TikToka.

Foto: Bljesak.info / Nokia 6.2 – nostalgični hipster
Foto: Bljesak.info / Nokia 6.2 – nostalgični hipster

Kod video snimanja, iako uređaj nudi mogućnost 4K snimanja glavnom kamerom, manite se toga, budući da je na FHD rezoluciji 1080p sasvim solidno odrađena stabilizacija snimki, dok je jedina mana malo lošiji dinamički raspon kada se prelazi sa svijetlih na tamna područja i obrnuto.

Zaključak

Nema sumnje da je oko 15% cijene ovog uređaja otišlo na prepoznatljivo ime i dugogodišnju tradiciju povezanu s imenom, ali ukoliko trebate drugi poslovni uređaj, ukoliko svojim roditeljima kupujete novi telefon ili ukoliko želite provjerenu kvalitetu za male novce, Nokia 6.2 je za vas. Ukoliko pak ne puštate vašeg mobilnog ljubimca iz ruku, baterija ovog uređaja mogla bi vas ostaviti blago razočaranim, jer nema podrške za brzo punjenje.

Kopirati
Drag cursor here to close