Old School :)

NASA odabrala Nokiju za postavljanje prvog komunikacijskog sustava na Mjesecu

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacijski sustav u svemiru do 2022. godine čime bi otvorila vrata održivoj ljudskoj prisutnosti na Mjesečevoj površini.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 10. 2020. u 13:25 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka svemirska agencija NASA odabrala je Nokiu za partnera u postavljanju komunikacijskog sustava na Mjesecu, kao jednog od preduvjeta održivoga ljudskog prisustva na Zemljinom satelitu, priopćila je u ponedjeljak finska kompanija.

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacijski sustav u svemiru do 2022. godine čime bi otvorila vrata održivoj ljudskoj prisutnosti na Mjesečevoj površini.

Cilj NASA-ine misije je vratiti ljude na mjesec do 2024. te izgraditi dugoročnu ljudsku prisutnost i naselja u sklopu Artemis programa.

Nokia Bell Labs surađuje s američkom kompanijom Intuitive Machines s ciljem integriranja te revolucionarne mreže u njezinu letjelicu namijenjenu slijetanju na Mjesec te dostavu na mjesečevu površinu.

Mreža će se samokonfigurirati nakon dostavljanja i uspostaviti prvi LTE komunikacijski sustav na Mjesecu, stoji u priopćenju.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne komunikacijske mogućnosti za mnoge razne vrste prijenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarnim roverima, navigaciju u stvarnom vremenu i prijenos videozapisa visoke razlučivosti.

Kopirati
Drag cursor here to close