Kao domaća mreža

Lučkin: Prednosti ukidanja roaminga za korisnike operatera u BiH su višestruke

Sci-Tech / Tehnologija | 02. 07. 2021. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma Haris Lučkin izjavio je uime IKT Asocijacije Vanjskotrgovinske komore BiH, a povodom ukidanja roaminga u zemljama zapadnog Balkana, da je propisivanjem odgovarajućih Pravila 93/21 o primjeni Politike primjerenog korištenja propisana obaveza svim operatorima u BiH da svojim korisnicima od 1. srpnja 2021. omoguće korištenje mobilnih usluga u roamingu u tim zemljama kao da su u domaćoj mreži.

Istakao je da su prednosti za korisnike mobilnih usluga vodećih telekomunikacijskih operatera u BiH višestruke, te da će od 1. srpnja 2021. svi korisnici mobilnih usluga moći uživati u jednom unaprijeđenom korisničkom iskustvu u korištenju roaming usluga, zasnovanom na nesmetanoj i transparentnoj upotrebi mobilnih usluga i inovativnih aplikacija tijekom boravka na prostoru Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

"Time je omogućeno da svi korisnici ostanu povezani čitavo vrijeme dok borave u tim zemljama uz punu kvalitetu pružene telekomunikacijske usluge kao i kod kuće. Dakle, od 1. srpnja 2021. svi pozivi i SMS poruke upućeni iz roaminga neke od pomenutih zemalja prema bilo kojoj mreži unutar tog područja naplaćuju se kao pozivi/SMS poruke prema drugim mrežama u domaćem saobraćaju, prema korištenom tarifnom modelu operatora", pojasnio je Lučkin.

Također, korištenje mobilnog interneta u nekoj od tih zemalja naplaćuje se po cijenama i uvjetima koje važe u domaćoj mreži uz određena ograničenja utvrđena pravilima primjerenog korištenja koji idu izrazito u smjeru zaštite korisnika po pitanju stvaranja dodatnih troškova, ali i mogućih zloupotreba do kojih nažalost može doći.

"Naime, korisnicima se na jedan fleksibilan i intuitivan način omogućava da koriste uključene količine prometa iz svojih tarifnih paketa/opcija dok se nalaze u roamingu u nekoj od tih zemalja onako kako to njima najviše odgovara", rekao je Lučkin, priopćeno je iz VTKBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close