Grad budućnosti

Festival inovacija: Tko su pobjednici?

Konferencija je zaključena sa dva panela na teme sljedećih koraka za buduće osnivače startupa i prilikama za investicije u BiH na kojima su sudjelovali predstavnici SPARK, INTERA, UNDP, Mozaik, Finance in Motion, Grad Mostar, Startup Macedonia.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 11. 2019. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tech hackathon, startup natjecanje i biznis konferencija, i to sve u jednom tjednu? Radi se o Festivalu inovacija u organizaciji SPARKa uz potporu sponzora Grad Mostar, European Fund for Southeast Europe (EFSE), NSoft i Sportradar. Što se sve događalo, kako je prošlo i tko su pobjednici natjecanja?

/ #NextInnovationHackathon /

Tjedan smo počeli hackathonom inspirirajućeg naziva - Next Innovation Hackathon. Prošla su 24 sata, sedam timova je dalo sve od sebe da osmisle i izrade najbolja rješenje na temu Mostar - pametni grad. No, ova tri tima su najviše zadivila žiri:

#1 Tim Adictad je osvojio 5.000 KM za svoj pametni kiosk/terminal koji nudi besplatan WiFi za građane, digitalizira rute, te prikazuje digitalne oglase.

Foto: PR / SPARK Festival inovacija

#2 Tim Code Busters je osvojio 3.000 KM svojom aplikacijom za praćenje gradskih autobusa u stvarnom vremenu pomoću GPS trackera.

#3 Tim Cult je osvojio 1.500 KM svojom aplikacijom koja omogućuje građanima Mostara da daju ideje za poboljšanje grada.

/ Radionice SMART Culture /

 Sljedeća dva dana su bila rezervirana za radionicu SMART Culture. Radionica je bila namijenjena svima koji rade u kulturnim ustanovama grada Mostara. Teme koje smo pokrili su inovacije u kulturi, francuska kultura, te digitalizacija i inovacije, a na kraju smo imali i jedan case study. Ukupno šest predavača je podijelilo svoje znanje - Igor Izotov (Izotov Consulting), Jesenka Ricl (CroCulTour - Hrvatsko društvo kulturnog turizma/Muzej Slavonije), Raid Faure Abu-Zaideh (Francuski institut u BiH), Luka Prišuljak (Swisscontact) i Đorđe Đorđić (Pixels2Pixels Studio). Cilj radionice je uključivanje IT komponente u promociju grada i kulture, kako bismo novim tehnologijama privukli mlade u Mostar te zajedno osmislili i implementirali nove načine promocije turizma u Hercegovini.

Foto: PR / SPARK Festival inovacija

 / Next Startup x BETAPITCH natjecanje /

I ovaj dio Festivala inovacija je trajao dva dana. Deset odabranih startupa (Rintaj.ba, 15do3, Smart Jusak, Smarm, 2.MOM, MARLEQ, eAgrar, Zoundark, Smart Switch Company i SPORY) su prvi dan dan imali radionicu prezentacijskih vještina te pitching natjecanje na kojem se odlučio kojih osam startupa ide u finale. Finale natjecanja Next Startup x BETAPITCH se održalo u sklopu konferencije, a startupi koji su dobili priliku predstaviti svoju ideju pred glavnim žirijem su 15do3, Smarm, 2.MOM, MARLEQ, eAgrar, Zoundark, Smart Switch Company i SPORY. No tri su ipak morala biti najbolja:

#1 Tim 15do3 je osvojio 5.000 KM za prvi online planer za frizerske, beauty, wellness & SPA, styling i druge salone u regiji.

#2 Tim eAgrar je osvojio 3.000 KM za IoT rješenje koje poljoprivrednicima nudi znanje i prave mikroklimatske podatke o stanju njihovih usjeva.

#3 Tim 2.MOM je osvojio 1.500 KM za aplikaciju koja automatski podsjeća roditelje kada je vrijeme da svom djetetu dadnu lijek i koju dozu lijeka.

/ #NextThingMostar /

Finalni događaj Festivala inovacije je bila konferencija Next Thing. Kao što samo ime kaže, cilj konferencije je bio predvidjeti koji su sljedeći trendovi u biznis i startup svijetu. Ekipa od ukupno osam keynote speakera je uistinu bila šarolika prema svojim backgroundima i dosadašnjim iskustvima.

Foto: PR / SPARK Festival inovacija

Pokrili su teme poput postavljanja i ispunjavanja poslovnih ciljeva, prvih investicija, životnog puta jednog startupa/firme, ali i uspješnih primjera vođenja firme i zaposlenika, te trendova za pametne gradove i kulturu.

Tako su se s više od 150 posjetitelja družili Slavko Fodor (LotusFlare/PWNRS, Srbija), Marin Trošelj (STEMI education, Hrvatska), Aiste Lehmann (re:event/TIDEA, BiH), Bruno Omerović (Koola, BiH), Dražan Planinić (NSoft, BiH), Darko Bilandžić i Mario Mikić-Vučak (Culex, Hrvatska), te Ladislav Jurić (Baggizmo, Hrvatska).

Foto: PR / SPARK Festival inovacija

Uslijedilo je startup natjecanje Next Startup x BETAPITCH, o kojem smo sve rekli u prethodnom paragrafu ove vijesti. Konferencija je zaključena sa dva panela na teme sljedećih koraka za buduće osnivače startupa i prilikama za investicije u Bosni i Hercegovini na kojima su sudjelovali predstavnici organizacija SPARK, INTERA, UNDP, Mozaik, Finance in Motion, Grad Mostar, Startup Macedonia.

Događaj je bio u potpunosti besplatan za sve sudionike zahvaljujući Gradu Mostaru, European Fund for Southeast Europe (EFSE), NSoftu, i Sportradaru.

Kopirati
Drag cursor here to close