Obilazni put

Aplikacije na mobitelu vas prate čak i kada ih isključite

Osim konkretnih podataka o lokaciji, one mogu prikupljati i jedinstvene MAC adrese, podatke o bežičnoj pristupnoj točki, SSID-u
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 07. 2019. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako nekoj Android aplikaciji ne dozvolite da prati vaš pametni telefon, vjerojatno pretpostavljate da će ona potpuno i prestati da ga prati... Međutim, autori velikog broja aplikacija su pronašli načine kako da zaobiđu uskraćivanje dozvole i da vas nastave pratiti, pa i da otkriju gdje se točno nalazite, piše B92.

Ako jednoj aplikaciji uskratite dozvolu to možda neće biti dovoljno, pošto druga aplikacija - kojoj ste takvu dozvolu omogućili, može dijeliti podatke sa onom kojoj je korištenje podataka uskraćeno. Ona, također, može uskladištiti podatke negdje gdje će ih druge aplikacije moći pročitati.

Te aplikacije, samo naizgled, neće biti povezane. Međutim, budući da su izrađene pomoću istih softverskih alata (software development kit - SDK) one će moći pristupiti spornim podacima, a postoje i dokazi koji upućuju na to da ih vlasnici SDK-ova ordeđenih aplikacija dobivaju.

Ovdje je riječ i o aplikacijama velikih kompanija, kao što su Samsung i Disney, koje su do sada preuzete nekoliko stotine milijuna puta. One koriste SDK-ove nastale u kineskom pretraživaču Baidu i analitičkoj kompaniji Salmonads, o čemu je bilo riječi na nedavno održanoj konferenciji PrivacyCon 2019, u Washingtonu.

Takve aplikacije mogu međusobno razmjenjivati podatke i slati ih udaljenim web serverima, pošto ih prethodno lokalno uskladište na vašem uređaju. Moguće je i da neke od njih nastoje da 'iz pozadine' sakupe vaše podatke za vlastitu upotrebu.

Osim konkretnih podataka o lokaciji, one mogu prikupljati i jedinstvene MAC adrese, podatke o bežičnoj pristupnoj točki, SSID-u i druge podatke pomoću kojih je moguće neizravno odrediti gdje se nalazite.

Organizacija International Computer Science Institute posebno je izdvojila aplikaciju Shutterfly, zbog toga što ona šalje GPS koordinate korisnika i pored toga što nema dozvolu za praćenje lokacija, i to tako što sakuplja metapodatke iz fotografija (EXIF).

Google je o ovome obavješten prošlog rujna. Neke od navedenih sigurnosnih propusta i problema trebalo bi riješiti novo izdanje Androida Q. Međutim, pitanje šta će biti sa onima koji svoje uređaje neće moći nadograditi na to izdanje, za sada, ostaje bez odgovora, objavio je B92.

U svibnju ove godine samo je 10,4 posto uređaja sa Androidom koristilo P izdanje, dok je 60 procenata korisnika još uvijek imalo gotovo tri godine staru verziju N.

Kopirati
Drag cursor here to close