Budućnost je tu

5G, umjetna inteligencija, 3D printani automobili - što nam sve donosi CES 2020.?

CES već tradicionalno privlači mnogo pozornosti, a ove godine za to imaju još nekoliko razloga više.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 01. 2020. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Umjetna inteligencija

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, CES 2020. danas službeno otvara svoja vrata.

Tijekom tjedan dana brojne velike i male tvrtke iz cijelog svijeta predstavit će svoje proizvode medijima, ali i posjetiteljima te tako postaviti smjer u kojem će se tehnološki svijet kretati ove godine, javlja Bug.

CES već tradicionalno privlači mnogo pozornosti, a ove godine za to imaju još nekoliko razloga više.

Povratak velikih

Na CES-u se ove godine vraća Apple, koji je nekoliko godina izbjegavao sudjelovanje na takvim skupnim izlaganjima. Veliki izložbeni prostor prije svega je rezerviran za izlaganje posljednjih generacija iPhonea i Mac računala, ali sigurno je da će Apple iskoristiti ovu priliku i predstaviti nešto novo. Što bi to moglo biti, možemo samo nagađati.

Sve u znaku 5G

Iako 5G nije novost na CES-u (prošle su godine neke tvrtke spektakularno najavljivale svoje 5G proizvode), čini se kako bi tek ove godine moglo doći do prave 5G eksplozije. Proizvođači 5G pametnih telefona, udružit će snage s telekom operaterima i predstaviti 5G kao "budućnost komunikacije" koja je već iza ugla.

Umjetna inteligencija je u zraku

Iako je potrošačima još uvijek umjetna inteligencija nešto iz hollywoodskih filmova i romana znanstvene fantastike, činjenica je da mi već uvelike u našim svakodnevnim životima koristimo umjetnu inteligenciju. Dovoljno je samo pogledati naše pametne telefone.

No, na CES-u ćemo moći vidjeti i primjenu umjetne inteligencije i u nekim drugim područjima - od osobne higijene (AI četkica za zube) do "pametnih" žarulja ili tuševa. Koliko je zaista potrebno da možete razgovarati s virtualnim asistentom pod tušem i da on "zna" kako se vi volite tuširati hladnijom vodom, a vaša bolja polovica toplijom, još nikome nije jasno. Možda nakon CES-a budemo i mi "pametniji".

8K i MicroLED

I dok se mi u Hrvatskoj pripremamo za prelazak na novu razinu digitalnog televizijskog signala, u Las Vegasu će proizvođači predstavljati svoje nove 8K televizore. No, možda će još zanimljiviji biti MicroLED televizori koji su veoma slični već postojećim OLED televizorima, ali uz još bolji kontrast i bolje boje. Naravno, ne treba zaboraviti ni različite "fleksibilne" televizore koje su nam proizvođači već natuknuli.

Digitalno zadovoljstvo

Prošle je godine veliku prašinu podigla odluka uprave CES-a da diskvalificira robotski vibrator jer se radilo o seksualnoj igrački. Nakon puno negativnog publiciteta i prosvjeda, uprava CES-a ove je godine odlučila dopustiti i izlagnje seksualnih igračaka. Naravno, one moraju biti "inovativne i opremljene novim tehnologijama", pa će biti zanimljivo vidjeti što se to novo može predstaviti svijetu. Možda "pametni" vibrator?

Nova generacija automobila

Umjetna inteligencija u automobilima, električni i autonomni automobili već su viđeni pa takve "inovacije" na CES-u nećemo označavati kao ništa novo. No, ako je vjerovati najavama, mogli bi nas oduševiti električni kamioni i 3D printana vozila. Jedva čekamo! Treba spomenuti i da osim električnih i autonomnih vozila, u Las Vegasu možemo očekivati i cijeli niz drugačijih "inovativnih" vozila poput Segwayevog S-Poda koji izgleda poput električnih invalidskih kolica, ali je namijenjen prijevozu ljudi u gradskim uvjetima.

I na kraju... malo privatnosti

Uz gomile pametnih uređaja koji su stalno povezani na internet, privatnost je postala iluzija u modernim domovima. Stoga ne iznenađuje što će se i na CES-u pozabaviti pitanjem privatnosti. Ne, neće biti predstavljeno neko revolucionarno rješenje koje će nam dodirom tipke osigurati privatnost, već će pokrenuti širu javnu raspravu na temu privatnosti u kojoj će sudjelovati predstavnici Facebooka, Applea, ali i američke Federalne trgovinske komisije (FTC). Vjerojatno neće doći do nekog konkretnog zaključka, ali već činjenica da se o tome raspravlja znači da u budućnosti možemo očekivati nova pravila koja bi trebala zaštititi našu privatnost. Ako do tada išta od nje ostane.

Kopirati
Drag cursor here to close