Na 6.500 metara nadmorske visine

5G mreža na Mount Everestu

Iz „Huawei“ navode da će superbrza mreža omogućiti i znanstvena istraživanja, praćenje životne sredine, direktne prenose visoke rezolucije i druge digitalne aktivnosti na najvišoj planini svijeta. ​
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 05. 2020. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska kompanija „Huawei“, u suradnji sa „China Mobile“, postavila je 5G baznu stanicu na „krov svijeta“, Mount Everest, najvišu svjetsku planinu.

Najviša svjetska 5G bazna stanica nalazi se na 6.500 metara nadmorske visine na Mount Everestu, odnosno Mount Qomolangmi, kako se na Tibetu zove najviša svjetska planina, piše „China daily“.

Kako je priopćeno iz ove kompanije, pored postavljanja optičkog kabla od jednog gigabita na krov svijeta, sada su postavljene i bazne stanice koje omogućavaju dual-gigabit mrežu.

Iz „Huawei“ navode da će superbrza mreža omogućiti i znanstvena istraživanja, praćenje životne sredine, direktne prenose visoke rezolucije i druge digitalne aktivnosti na najvišoj planini svijeta. Osim bazne stanice na 6.500 metara nadmorske visine, postavljene su još dvije takve, jedna u baznom kampu planinara na 5.300 metara i druga u tranzicijskom kampu na 5.800 metara nadmorske visine.

Kompanija „Huawei“ navodi da će se o 5G baznim stanicama na krovu svijeta starati ekipa stručnjaka koja će to raditi neprestano, te neće biti problema u radu, prenosi sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close