Bez piralena

Neretva u Svemiru

Zvijezda i planeta dobile su imena Bosona i Naron – latinske nazive za rijeke Bosna i Neretva.
Sci-Tech / Svemir | 17. 12. 2019. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani BiH odabrali su imena zvijezde HD 206610 i njezine planete HD 206610b. Kako je priopćila Međunarodna astronomska unija zvijezda i planeta dobile su imena Bosona i Naron – latinske nazive za rijeke Bosna i Neretva.

Naime, u okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije organiziran je globalni konkurs za predlaganje imena za egzoplanetu i zvijezdu oko koje se okreće, a našoj zemlji dodijeljen je sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius).

HD 206610 je zvijezda, narandžasti div, od nas udaljena oko 482 svjetlosne godine i pripada spektralnom tipu K. Njezina planeta HD 206610b, koja je otkrivena 2009. godine, je plinoviti div i malo je masivnija od Jupitera. Potrebno joj je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde od koje je udaljena 1,74 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca).

Natječaj u BiH su sproveli aktivisti Astronomskog društva Orion iz Sarajeva i Astronomskog društva Polaris iz Tuzle, a sakupljeno je ukupno 256 prijedloga. Nacionalni odbor za Bosnu i Hercegovinu izabrao je pet prijedloga, a glasanje je trajalo do 14. studenog.

Srbi su svoju pripadajuću zvijezdu nazvali Morava, po istoimenoj rijeci, a njezinu planetu Vlasina, dok su Hrvati koristili staroslavenska božanstva i svoju zvijezdu nazvali Tribor, a planetu Veles.

Kopirati
Drag cursor here to close