Analiza podataka s kineskog rovera

Znanstvenici upozorili na veliku opasnost koja prijeti astronautima na Mjesecu

U sklopu misije Artemis američki astronauti ponovno bi se trebali uputiti prema Mjesecu, što se očekuje 2024. godine.
Sci-Tech / Svemir | 28. 09. 2020. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je više od 50 godina od kad je ljudska noga prvi puta stupila na Mjesec, a posljednji put astronauti su hodali mjesečevom površinom davne 1972. Ako ne bude nekih promjena američkih planova, već za 4 godine možemo očekivati sljedeću ljudsku posadu na Mjesec, a prvi put među posadom bit će i jedna žena.

Pred misijom Artemis, kako je novi pohod na Mjesec nazvan, stoje brojni izazovi i problemi, a jedan od njih odnosi se i na radijaciju kojoj će astronauti biti izloženi tijekom leta, odnosno pogotovo nakon slijetanja. Takvom zračenju bili su, naravno, izloženi i astronauti koji krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih bili na Mjesecu, no tada nisu imali sve informacije i podatke o radijaciji kakve imao danas, što možemo zahvaliti nedavnoj kineskoj misiji spuštanja na tamnu stranu Mjeseca.

Zahvaljujući modernom i naprednom kineskom dozimetru koji je skupljao podatke s mjesečeve površine i slao ih na Zemlju, danas imamo puno preciznije podatke o radioaktivnosti na Mjesecu. Prema tim informacijama, zračenje na mjesečevoj površini je 2,6 puta veće u odnosu na zračenje kojem su izloženi astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji te čak 200 puta veće u odnosu na zračenje kojem smo izloženi na Zemlji, javlja Zimo.

Dok nas na Zemlji od različitih izvora radijacije štiti atmosfera, astronauti u svemiru i na Mjesecu neće imati takav oblik zaštite te će biti izloženi zračenjima galaktičkih kozmičkih zraka, solarnim česticama te neutronima i gama zrakama koji nastaju interakcijom svemirske radijacije i mjesečeva površine

NASA-ini znanstvenici upravo su radijaciju izdvojili kao najopasniji od pet hazarda koji prijete astronautima tijekom svemirskih misija, a dugotrajna izloženost radijaciji može izazvati različite zdravstvene probleme poput tumora, neplodnosti ili bolesti centralnog živčanog sustava.

Mi ljudi nismo baš napravljeni kako bi izdržali svemirsku radijaciju, prenijeli su na Daily Mailu komentar Roberta Wimmer-Schweingrubera sa Sveučilišta u Kielu u Njemačkoj, autora istraživanja o radijaciji na Mjesecu. Naravno, postoje načini na koji se astronauti mogu zaštititi od takve radijacije - osim specijalnih odjela, koristit će i posebnu zaštitu u svojoj nastambi u kojoj će im biti baza tijekom kratkog boravka na Mjesecu.

Kopirati
Drag cursor here to close