Najmanja u svemiru

Znanstvenici otkrili malu crnu rupu široku samo 20 kilometara

Prije no što su naišli na ovu crnu rupu, znanstvenici su proučili 100.000 zvijezda, koliko ih je katalogizirao APOGEE - Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment.
Sci-Tech / Svemir | 04. 11. 2019. u 23:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici nisu sigurni, ali čini se da su uočili crnu rupu čija je masa samo 3,3 puta veća od mase Sunca, a njihova zapažanja objavljena su u magazinu Science.

Ova crna rupa udaljena je oko 10.000 svjetlosnih godina, na vanjskom rubu glavnog diska Mliječne staze. Pokažu li se ove tvrdnje točnima, bila bi to najmanja crna rupa; štoviše otvorila bi potpuno novu kategoriju crnih rupa za koje se nije ni znalo da postoje.

Navodna crna rupa ima promjer oko 20 kilometara, tvrdi Christopher Kochaneko s Državnog sveučilišta Ohio. No potreban je još niz istraživanja kako bi se potvrdila njegova stvarna masa.

Prije no što pronašli ovu rupu, znanstvenici su proučili 100.000 zvijezda, koliko ih je katalogizirao APOGEE (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment). Otkrili su nekoliko stotina zvjezdanih kandidata koji su, činilo se, kolebali zbog gravitacijskih efekata izazvanih drugim objektima u blizini. Tim je svoju pretragu suzio na binarni sustav zvijezda nazvan J05215658. Shvatili su da je ono što izgleda kao binarna zvijezda vjerojatno crna rupa koja okruži oko druge zvijezde svakih 83 dana, prenosi tportal.

Prije ili kasnije zvijezde eksplodiraju; male zvijezde pretvore se u neutronske zvijezde, a velike se uruše u crne rupe. Granica između ova dva procesa dosad nije bila jasna. Daljnje proučavanje binarnog sustava J05215658 mogla bi nam pomoći da shvatimo procese koji se događaju u životu zvijezde, piše Technology Review

Kopirati
Drag cursor here to close