Nova metoda

Znanstvenici otkrili 6 neobičnih planeta koji isparavaju

Tri od šest novotkrivenih planeta spadaju u red kamenih super-Zemalja (planeta većih od Zemlje, ali manjih od Neptuna), koji su možda ostaci većih planeta.
Sci-Tech / Svemir | 27. 12. 2019. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronomi su stalno u potrazi za novim planetima, zvijezdama i drugim svemirskim tijelima. Koriste različite metode i tehnike ne bi li otkrili i identificirali i najudaljenije planete.

A da nove metode mogu biti itekako uspješne, pokazuje otkriće čak šest neobičnih planeta koje su znanstvenci nedavno otkrili.

Naime, znanstvenici traže zvijezde okružene oblakom plina jer se u njima skrivaju planeti koji kruže veoma blizu zvijezde i polako isparavaju od vrućine.

Tako je grupa astronoma s Open Universety otkrila tri takve zvijezde i u njihovm oblacima plina otkrila egzoplanete koji ih okružuju, javlja Zimo.

Osim toga, analizom oblaka plina koji nastaje isparavanjem egzoplaneta, astronomi mogu saznati mnogo o samom sastavu i strukturi egzoplaneta.

Tri od šest novotkrivenih planeta spadaju u red kamenih super-Zemalja (planeta većih od Zemlje, ali manjih od Neptuna), koji su možda ostaci većih planeta.

Posebno je zanimljivo bilo otkriće prilikom promatranja treće zvijezde. Naime, u njenoj su orbiti pronašli planet koji je 2,6 puta veći od Zemlje, oko kojeg se kreće još jedna mala zvijezda.

To je bilo iznenađenje. Nismo očekivali da ćemo naići na binarni zvjezdani sustav, istaknula je za Business Insider jedna od voditeljica istraživanja, astrofizičarka Carole Haswell.

U ovom susatvu, manja od dviju zvijezda na samoj je granici kategorije "zvijezda" i kreće se u ovalnoj orbiti zbog čeka dolazi veoma blizu većoj zvijezdi.

Naše teorije o tome kako nastaju planeti sugeriraju kako planeti ne bi mogli nastati u binarnosm sustavu kakav vidimo danas, dodaje Haswell te pojašnjava kako se vjerojatno orbita manje zvijezde promijenila otkako je nastala super-Zemlja.

Ova nova i neobična otkrića samo su potaknula astronome da još pomnije počnu proučavati oblake plina na koje nailaze u dubokom svemiru. Tko zna, možda u nekom od tih oblaka otkriju još nešto zanimljivo.

Kopirati
Drag cursor here to close