NASA

Znanstvenici istražuju teoriju koja bi mogla promijeniti naše shvaćanje Mjeseca

Righter je svjestan kako će biti potrebna dodatna i temeljitija istraživanja kako bi se njegova teorija potvrdila i dokazala. No, za to će biti potrebno puno strpljenja i vremena.
Sci-Tech / Svemir | 05. 02. 2019. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Široko prihvaćena teorija prema kojoj je mladu Zemlju pogodilo svemirsko tijelo veličine Marsa te je od ostataka nastalih nakon tog udara nastao Mjesec, možda baš i nije točna.

Naime, NASA-ini znanstvenici istražuju teoriju, temeljenu na uzorcima koji su prikupljeni na Mjesecu prije gotovo 50 godina, a prema kojoj je Mjesec zapravo nastao od Zemlje. Točnije od istog materijala kao i Zemlja.

Planetarni znanstvenik Kevin Righter predstavio je teoriju u kojoj je usporedio koncentraciju 14 elemenata koji su pronađeni u uzorcima s Mjeseca s elementima koji se mogu pronaći na Zemlji, piše Zimo.co.

U znanstvenom radu, objavljenom u Science Advances, Righter je objavio model u kojem je usporedio sastav siderofilnih elemenata s Mjeseca i Zemlje. Kada je iste elemente s Mjeseca usporedio s elementima koji se nalaze u svemirskom tijelu kakvo je pogodilo Zemlju, podaci se nisu podudarali.

To ga je navelo na stvaranje teorije kako je Mjesec zapravo nastao od dijelova Zemlje. No, za razliku od Zemlje u kojoj su volatilni kemijski elementi postali dio jezgre i kore, na Mjesecu su ostali u plinovitom obliku. Upravo bi to moglo objasniti zašto su Mjesec i Zemlja, iako su veoma blizu jedno drugome, toliko različiti.

Righter je svjestan kako će biti potrebna dodatna i temeljitija istraživanja kako bi se njegova teorija potvrdila i dokazala. No, za to će biti potrebno puno strpljenja i vremena, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close