Da svaki Zemljanin postane milijunaš...

Zlatna groznica ide u Svemir?

Na dohvatljivom asteroidu ima zlata da svaki Zemljanin postane milijunaš. No, ako se krene rudariti, urušit će se svjetska ekonomija
Sci-Tech / Svemir | 27. 06. 2019. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijetu se sprema nova zlatna groznica. Zapravo, već je krenula, reklo bi se 'u tišini', no radi se o jednoj od najvećih globalnih utrka u koju su uključene sve velesile. Pa i neke manje zemlje poput Luksemburga...

Željeno odredište je asteroid Psyche-16, smješten u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera koji je gotovo u potpunosti sastavljen od željeza, nikla i rijetkih metala poput zlata i platine, da spomenemo samo one najpopularnije koje se pohlepni Zemljani nastoje domoći.

Vrijednost resursa u dolarima se piše s 30 nula

Promjer mu je 200 kilometara, a vrijednost resursa s Psyche-16, procijenjuje se, iznosi astronomskih 700 kvintilijuna dolara. Kvintilijun je, inače, broj koji zapisuje s 30 nula, a kad sve to podijelimo s brojem stanovnika na našoj planeti, proizlazi da bi svaki od nas postao milijunaš kad bi se sve to podijelilo na poštene dijelove.

Naravno, vrijednost je procijenjena prema današnjim kretanjima na tržištu, kad bi se rudari domogli asteroida svjetska ekonomija bi se u potpunosti promijenila. Neki kažu, ovakva kakvu znamo i posve urušila.

NASA već za tri godine kreće s projektom koji bi trebao i sa znanstvene strane istražiti Psyche, a i tu je zanimljiv. Postoji teorija da je asteroid nastao samo 10.000 godina nakon Sunca te da je nekada bio planet poput Zemlje koji je izgubio kameni plašt.

Za 50 godina realnost?

Profesor John Zarnecki, predsjednik Kraljevskog astronomskog društva kaže da bi, ako se pretpostavke pokažu točnim, ekonomska eksploatacija mogla početi već za 50 godina. Za to postoje 'samo' dva preduvjeta, prvi je taj da bi svemirska tehnologija još trebala uznapredovati, a drugi je ekonomska isplativost projekta.

Ovo drugo, ekonomska isplativost, baš i ne zabrinjava zainteresirane. Nije tu NASA - posredno i drugi Amerikanci - jedina. Kina, koja se naveliko uključila u svemirsku utrku, također ima svoje planove. A tu su i privatne tvrtke koje također vide svoju priliku. Osnivane su diljem svijeta, a jedan Luksemburg ima ih čak deset.

Asteroidska groznica - samo za hrabre

Mitch Hunter-Scullion, osnivač jedne od takvih pod nazivom 'Asteroid Mining Company' kaže da će upravo ova industrija predstavljati novi 'boom' u svijetu ekonomije.

'Jednom kad se riješi infrastuktura, mogućnosti će biti gotovo beskonačne. Postoji astronomska količina novca koje bi mogli zaraditi oni koji su dovoljno hrabri da se uhvate u koštac s 'asteroidskom groznicom', izjavio je.

Dakako, nije Psyche-16 jedini asteroid na kojeg ciljaju. A kakva budućnost čeka 'svemirsku ekonomiju', najbolje govore procjene investicijskih bankara iz Morgan Stanleya. Kažu, sadašnja vrijednost iznosi 350 milijardi, a do 2040. podignut će se na 2,7 trilijuna. Što je i dalje 'kusur' od onoga što Zemljane čeka na asteroidu Psyche-16.

Kopirati
Drag cursor here to close