SETI-jeva studija budi nadu

Život na Marsu možda se krije i nekoliko centimetara ispod površine tla

Nova studija koju je proveo SETI, odnosno Institut za potragu za izvanzemaljskom inteligencijom, otvara nove mogućnosti vezane za istraživanje nastanjivih dijelova na Marsu.
Sci-Tech / Svemir | 04. 02. 2021. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispod površine Marsa postoji potencijal za tanke slojeve vode u dijelovima slanog permafrosta Crvenog planeta, a dinamika otapanja i smrzavanja u tim dijelovima Marsa čini okoliš koji bi mogao biti dostatan za podržavanje života.

Nova studija Instituta SEI pokazuje da surov okoliš hladnog i suhog Marsa može biti sličan ono podzemnih jezera na Antarktiku, a to bi onda mogao biti i potencijalni dom za oblike života i svega nekoliko centimetara ispod površine tog planeta.

Uzbuđen sam oko mogućnosti postojanja vode na mikrorazini u podzemnim dijelovima Marsa blizu same površine, gdje su prisutni led i soli. To bi moglo revolucionarizirati naš pogled na nastanjivost i usmjeriti ga tek malo ispod površine današnjeg Marsa, ističe dr. Janice Bishop, vodeća autorica studije.

Rezultati studije bazirani su na fotografijama koje je napravio NASA-ina MRO letjelica u orbiti oko tog planeta, koristeći HiRISE kameru, za koju se smatra da je najmoćnija kamera ikad poslana na neki drugi planet.

Te fotografije pokazuju linije vlage koje se pojavljuju i nestaju tijekom vremena na padinama okrenutima prema suncu. Otkriće je verificirao i računalni model te laboratorijski eksperimenti koji su pokazali kako bi te linije mogle nastati zbog otopljenih voda, javlja Zimo.

Kad se soli pomiješaju s podzemnim vodama, nastaju vidljivi poremećaji na površini tla, uključujući urušavanja te brzoklizuće odrone tla na Marsu.

Tu neobičnu klimu znanstvenici su usporedili i s uvjetima podzemnih jezera na Antarktiku, gdje posve uspješno žive čudni račići i "plivajući krastavci". Isti fenomen zabilježen je i u drugim surovim uvjetima na Zemlji, poput Mrtvog mora u Izraelu te pustinje Atacama u Čileu.

Rezultati ovog istraživanja pružaju i novi cilj za nNASA-inu sondu Perseverance, koja bi uskoro trebala sletjeti na Crveni planet te započeti sa svojom istraživačkom misijom. Perseverance na Mars treba sletjeti 18. veljače. Opremljen je i velikom bušilicom, pomoću koje će tragati za životom ispod površine Marsa.

SETI-jeva studija pokazuje isto tako da je Mars živahan te da i dalje evoluira.

Kopirati
Drag cursor here to close