Venera

Živi pakao je ruski?

Prema službenim planovima, iduća ruska misija na Veneru zakazana je za kraj 2020. godine u obliku zajedničke misije Roscosmosa i američke NASA-e.
Sci-Tech / Svemir | 16. 09. 2020. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija planira poslati vlastitu misiju na Veneru i pored zajedničke misije "Venera-D", koja je najavljena u suradnji sa SAD.

Šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin navodi da je Venera "ruska planeta", pa Moskva "ne bi trebala kaskati za drugima".

Misije na Veneru su dio vladinog programa ruskih svemirskih istraživanja za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Prema službenim planovima, iduća ruska misija na Veneru zakazana je za kraj 2020. godine u obliku zajedničke misije Roscosmosa i američke NASA-e.

Osim toga, Rusija razvija i vlastiti istraživački program za Veneru i namjerava poslati najmanje tri istraživačka vozila na tu planetu.

Kad je riječ o potrazi za vanzemaljskim životom, Venera se ne nalazi među potencijalnim kandidatima.

Naime, iako je slične veličine kao Zemlja, njezinu atmosferu čini 97 posto ugljen-dioksida, a prosječna temperatura na površini planete je 464 stipnjeva Celzijusa.

Phosphine gas in the cloud decks of Venus

The detection of ~20 ppb of phosphine in Venus clouds by observations in the millimetre-wavelength range from JCMT and ALMA is puzzling, because according to our knowledge of Venus, no phosphine should be there. As the most plausible formation paths do not work, the source could be unknown chemical processes-maybe even life?

Ruska sonda "Venera sedam" je 1970. godine prva sletjela na Veneru i poslala podatke nazad na Zemlju. Prethodne "Venera misije" izgorile su u atmosferi ili su se srušile na površinu Venere tijekom neuspješnog slijetanja.

Rusija je jedina uspjela prizemljiti sondu na Veneru, pa Rusi smatraju da, na neki način, imaju pravo da Veneru smatraju "ruskom planetom", navodi Russia Today.

Zbog veoma visoke temprature na njoj, znanstvenici Veneru nazivaju "živim paklom".

Nedavno su znanstvenici britanskog sveučilišta Cardiff objavili studiju u kojoj su iznijeli tezu da u oblacima na Veneri možda postoje živi organizmi.

Kopirati
Drag cursor here to close