Kvar

Zakazalo jedno od računala svemirskog teleskopa Hubble

Računalo koje kontrolira i koordinira znanstvene eksperimente na Hubbleu prestalo je normalno funkcionirati prije tjedan dana, a situacija još nije riješena.
Sci-Tech / Svemir | 21. 06. 2021. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NASA je prije nekoliko dana objavila kako je jedno od glavnih računala na svemirskom teleskopu Hubble prestalo funkcionirati.

Prošle nedjelje primijećeni su prvi problemi kada je tzv. payload computer, računalo koje kontrolira i koordinira znanstvene eksperimente koji se izvode na ovom teleskopu, prestalo primati handshake signal, uobičajeni signal kojim središnjim računalima Hubblea daje do znanja da je sve u redu.

Nakon što takav signal nije prošao, glavno računalo je sve znanstvene eksperimente stavilo u "Safe Mode".

Jeste li ga probali isključiti pa uključiti?

Kako i kada imate problem s računalom na Zemlji, i u Hubbleovoj kontroli misije posegnuli su za istom metodom rješavanja problema – pokušali su isključiti pa uključiti problematični payload computer prošloga ponedjeljka, ali ponovno su došli do istoga, neresponzivnog stanja.

Kasnija istraživanja pokazala su da je problem vjerojatno došao iz memorijskog modula. Tijekom proteklog tjedna kontrola misije pokušala je podići sustav korištenjem pričuvnih modula i napraviti dijagnostiku kvara, ali niti taj pokušaj nije uspio.

Računalo iz 1980-ih

Payload computer na Hubbleu je tipskoga modela NASA Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1), kakvo se koristilo 1980-ih godina.

Tijekom zadnje misije popravka Hubblea, 2009. godine, ovo je računalo zamijenjeno, a NASA kaže kako sada problematični modul ima nekoliko razina redundancije koje se mogu uključiti i preuzeti funkciju primarnog sustava, prema potrebi.

Cijelo računalo također je dvostruko, što znači da u orbiti trenutačno postoji zamjensko koje se može uključiti i preuzeti funkciju ovoga koje je sada zakazalo.

Oba računala, pak, mogu pristupiti i koristiti bilo koji od četiri ugrađena memorijska CMOS modula, svaki od kojih je kapaciteta 64 kb. Računalo inače koristi samo jedan po jedan memorijski modul, a preostala tri služe kao backup, javlja Bug.

Posljednja informacija, od petka, kaže kako timovi i dalje pokušavaju testirati Hubbleovo računalo, prikupljati podatke i izolirati problem, dok su znanstveni instrumenti i dalje u "Safe Modeu" (što im nikako nije prvi puta). Sami teleskop i svi instrumenti dobrog su zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close