Misija na ''Crveni planet''

Za tri godine Virgin Orbit poslat će tri satelita na Mars

Virgin Orbit uskoro kreće u osvajanje svemira, a njihova prva misija je Mars te namjeravaju poslati tri satelita u istraživanje Crvenog planeta.
Sci-Tech / Svemir | 15. 10. 2019. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema svemu što čitamo posljednjih godina o razvoju svemirske tehnologije i planovima za osvajanje svemira, sljedeće desetljeće bit će nevjerojatno uzbudljivo i čovjek bi zaista mogao otići tamo gdje nikada nije bio.

Ako se najambiciozniji i najoptimističniji planovi ostvare, već u prvoj polovici desetljeća možemo očekivati dvije povijesne misije – NASA-inu misiju Artemis i nakon toliko godina ponovno osvajanje Mjeseca te SpaceX-ov pohod na Mars.

Elon Musk već neko vrijeme testira novi raketni sustav koji bi prvu ljudsku posadu trebao odvesti na Crveni planet te ima još 5 godina da pripremi logistiku i usavrši tehnologiju za tu revolucionarnu misiju, piše Zimo.co.

Iako se ponajviše piše o NASA-i i SpaceX-u, i druge zemlje i komercijalne kompanije imaju svoje svemirske planove pa tu tako iz Virgin Orbita (kompanije nastale iz Virgin Galactica) najavili tri misije za Mars, a ako sve pođe po planu, najraniju misiju možemo očekivati već za 3 godine. Za razliku od SpaceX-a koji namjerava poslati ljude, Virgin Galactic u suradnji s poljskom kompanijom SatRevolution i nekoliko fakulteta iz te zemlje, na Crveni planet namjerava poslati tri mala satelita. Ako u tome uspiju, to će biti prva komercijalna kompanija koje se uputila na tako dalek put u svemiru.

Virgin Orbit poseban je po načinu lansiranja rakete koja će nositi satelite te će oni rakete LauncherOne lansirati iz zraka, odnosno namjeravaju ih postaviti na krilo Boeinga 747 i ispaliti je iz velike visine. Dosadašnji problem takvog načina lansiranja, za koji je potrebno puno manje goriva, bila je velika težina raketa i tereta te zrakoplovi nisu mogli poletjeti zbog toga. No kako su danas sateliti sve manji i sve lakši – SatRevolutionov satelit težak je oko 50 kg, ukupna težina koju zrakoplov mora ponijeti puno je manja pa u Virgin Orbitu vjeruju da će im to omogućiti zračno lansiranje rakete i jeftiniji put prema Marsu.

Cilj misija bit će snimanje površine Marsa i mjeseca Phobos, proučavanje atmosfere i istraživanje kopna u potrazi za podzemnim vodama, piše Zimo.co.

Dosad se smatralo da rakete lansirane sa zrakoplova ne mogu otići tako daleko u svemir, no u Virgin Orbitu odlučili su dodati još jedan motor na postojeću raketu koji bi treba pomoći na putovanju do Marsa, a u kompaniji već razmišljaju i o drugim destinacijama poput Mjeseca, Venere i obližnjih asteroida.

Kopirati
Drag cursor here to close