Pomračenje

VIDEO | Milijuni gledali potpuno pomračenje Sunca

Sci-Tech / Svemir | 21. 08. 2017. u 20:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijuni Amerikanaca prate pomračenje Sunca, prvo u posljednjih 99 godina.

Brojni stanovnici SAD-a su pohitali u "zonu potpunog pomračenja" kako bi pratili ovaj nesvakidašnji doživljaj.

U 9,05 po lokalnom vremenu ili 18,05 po srednjoeuropskom Mjesec je počeo zaklanjati Sunce u Oregonu, na sjeverozapadu zemlje. Potpuna pomrčina tamo je bila u 19,20 po srednjoeuropskom vremenu i bila je vidljiva s male trake teritorija širokog 113 km.

Zemlja, Mjesec i Sunce su se našli istoj zamišljenoj liniji, te je Mjesec potpuno prekrio Sunce.

Fotografi i ljubitelji prirodnih fenomena pripremili su posebne objektive za fotoaparate kako bi iskoristili priliku te napravili što bolje fotografije.

Potpuno pomaračenje Sunca događa se u gradovima u središnjem dijelu Amerike, a djelimično pomračenje vidi se na sjeveru kontitnenta i u djelovima Južne Amerike.

NASA uživo prenosi pomračenje Sunca, a više od pola milijuna ljudi prati pomračenje samo na NASA-inoj Facebook stranici.

Glasnogovornik Američkog astronomskog društva Dr. Rick Feinberg za Anadoliju je kazao da se njihovi stručnjaci nalaze diljem SAD-a i pažljivo bilježe i prate ovaj prirodni fenomen.

"Tako ćemo pomračenje Sunca moći posmatrati bez prekida skoro sat i pol. Ovo je prvi put zabilježeno u povijesti astronomije", kazao je Feinberg.

Američki mediji pomračenje nazivaju događajem godine.

U Južnoj Karolini, gdje će pomrčina završiti svoju putanju, očekuje se dolazak dva milijuna posjetitelja. Svi turisti imaju istu želju, da ima blago vrijeme omogući promatranje neba.

Kopirati
Drag cursor here to close