Veličanstvene galaksije

Veliko otkriće znanstvenika moglo bi promijeniti naše shvaćanje Svemira

Zahvaljujući sustavu radio-antena ALMA u Čileu, otkrivene su nove i veličanstvene galaksije za koje ranije nismo znali da postoje.
Sci-Tech / Svemir | 08. 08. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su pronašli nove, do sada neotkrivene galaksije koje bi nam mogle pomoći u otkrivanju nekih osnovnih pitanja oko svemira i njegovog postanka, a mogli bi odgonetnuti misterij crnih rupa. Astronomi nova otkrića nazivaju "skrivenim blagom" te bi ta saznanja mogla promijeniti naše shvaćanje svemira.

Otkrića novih galaksija u suprotnosti su s prijašnjim modelima koji se odnose na prve dvije milijarde godina od postanka svemira – iako je riječ o najvećim galaksijama otkrivenim do sada, njihovo svjetlo koje stigne do našeg planeta, zbog velike udaljenosti, u potpunosti izblijedi, zbog čega one nisu vidljive ljudskom oku, ni teleskopu Hubble, piše Zimo.co.

To je šteta, komentirao je novootkrivene galaksije doktor znanosti Tao Wang koji je s ekipom znanstvenika radio na otkrivanju novih galaksija jer, kada bi ih mogli vidjeti, "prizor noćnog neba sa Zemlje bio bi veličanstven".

Dio znanstvenika već je sumnjao na postojanje tih galaksija zahvaljujući ranijim infracrvenim podacima sa svemirskog teleskopa Spitzer, a službenu potvrdu da takve udaljene galaksije zaista postoje dobili su korištenjem radio-teleskopa ALMA postavljenog u pustinji Atacama u Čileu koji istražuje svemir na milimetarskom i submilimetarskom području nevidljivog elektromagnetskog spektra.

Znanstvenici su uspjeli povezati podatke s ovog i drugih opservatorija koji su im pružili još dublju sliku svemira, kakva ranije nije bila dostupna te se nadaju da će ima ta slika, odnosno nova otkrića pomoći u stjecanju novih saznanja oko samog svemira i crnih rupa, piše Zimo.co

Kopirati
Drag cursor here to close