Dok ste u miru gledali TV

Upravo nas je preletio roj Muskovih satelita

Ako ste kojim slučajem pogledali u nebo nad BiH, mogli ste vidjeti "zvijezde" koje se kreću u strogom rasporedu.
Sci-Tech / Svemir | 18. 04. 2020. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi su stanovnici iz naše regije primijetili neobičan prizor na večernjem nebu. Preko neba su u pravilnim razmacima prelijetale točkice svjetlosti, bez zvuka, od jugozapada prema sjeveroistoku.

Riječ je Starlink satelitima tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk. Sateliti omogućuju brzi internet ponajprije ruralnom području SAD-a, ali tvrtka planira umrežavanje cijelog svijeta. Trenutno je u orbiti 360 satelita, a pošto se konstantno lansiraju novi (iduće lansiranje je već za 5 dana!), ukupan broj mogao bi narasti na nevjerojatnih 12.000.

SpaceX je od 24. svibnja prošle do 18. ožujka ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita. Pet od njih nije uspjelo postići zadanu visinu, te se u orbiti oko Zemlje trenutno nalazi 355 Starlink satelita.

S obzirom da su još uvijek relativno nisko mogu se vidjeti golim okom, čak i u sumrak.

Sateliti se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 kilometara na sat.

O blagodatima brzog interneta ne treba previše govoriti, no kako će to utjecati na izgled noćnog neba? Dok ih je nekoliko stotina prolazak jedne serije možemo pratiti kao atrakciju, ali ako cijelo noćno nebo ispune tisuće satelita pitanje je hoćemo li ćemo moći uživati u noćnom nebu kakvo smo poznavali, prenosi IstraMet.

Poseban problem mogli bi imati astronomi kojima su ovakvi sateliti isključivo smetnja, pošto su objekti vrlo svjetli i nagrđuju noćno nebo

Prema pisanju specijaliziranih znanstvenih portala, posebno će pogođeni biti znanstvenici koji se bave proučavanjem dubokog svemira, lovci na asteroide, ali i fotografi hobisti, jer što je duža ekspozicija to će biti veća mogućnost “hvatanja” dugog sjajnog traga.

Kopirati
Drag cursor here to close