Vidljiva i iz naših krajeva

U petak najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća

Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.
Sci-Tech / Svemir | 24. 07. 2018. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Hrvatskog astronomskog saveza su izvijestili kako će se u petak 27. srpnja dogoditi najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i bit će vidljiva iz naših krajeva, pa će se astronomska motrenja organizirati u gradovima diljem Hrvatske.

Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars biti u opoziciji, odnosno Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju, pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni, stoji u priopćenju iz Hrvatskog astronomskog saveza, koji taj događaj najavljuju kao astronomski događaj godine, javlja Hina.

Također ističu i da će se Mars u srpnju i kolovozu na nebu isticati svojim sjajem i da će u tom razdoblju biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.

Na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi biti Jupiter i Saturn.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim će povodom u petak, 27. srpnja, organizirati astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.

Astronomska motrenja bit će organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici i Korčuli, u Korenici i Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, u Puli i Rijeci, Zadru i u Zagrebu, javlja Hina.

Više o potpunoj pomrčini Mjeseca može se pročitati na poveznici, a više o opoziciji Marsa na poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close