Mali korak za Trumpa...

Trump šalje Amerikance na Mjesec i tvrdi: ''Astronauti će ići i na Mars''

Po prvi puta nakon sedamdesetih godina SAD imaju plan poslati ljudsku posadu na Zemljin prirodni satelit.
Sci-Tech / Svemir | 12. 12. 2017. u 22:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump jučer je u Bijeloj kući potpisao dokument "Space Policy Directive-1", kojim je ovlastio NASA-u da svoje napore usmjeri prema lansiranju novih letjelica s ljudskim posadama prema Mjesecu.

Prema novoj direktivi NASA će "imati zadatak predvoditi inovativni i održivi program istraživanja koji bi trebao rezultirati širenjem ljudske rase diljem Sunčevog sustava, te donijeti na Zemlju novo znanje i prilike".

Ovo je prvi puta nakon 1972. godine da će SAD vratiti svoje astronaute na Mjesec.

"Ovoga puta nećemo samo zabiti zastavu i ostaviti otiske stopala – postavit ćemo temelje za eventualnu misiju na Mars, i možda jednoga dana, mnoge svjetove dalje od njega", izjavio je Trump prilikom potpisivanja dokumenta.

''Amerika želi još jednom biti predvodnik na svim poljima kad je riječ o svemiru'', potvrdio je potpredsjednik Mike Pence.

Ova će jučerašnja direktiva biti odražena i u NASA-inim zahtjevima za povećanim proračunom u 2019. godini, najavili su iz agencije.

Svoje će stručnjake, ali i vanjske suradnike i privatne agencije, uključiti u projekt vraćanja ljudi na Mjesec, tražeći nove prilike za istraživanje, te pokretanje još odvažnijih i izazovnijih misija.

Ovaj bi pothvat trebao inspirirati nove generacije, ali i potaknuti novi val otkrića i tehnoloških dostignuća.

Kopirati
Drag cursor here to close