Bitka za mjesec

Svađa sa zemlje odlazi na Mjesec

Svijet je dobio prvu svemirsku koaliciju, Rusija i Kina nisu uključene
Sci-Tech / Svemir | 14. 10. 2020. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Političke razmirice sa Zemlje bit će prenesene na Mjesec jer SAD i njihovi saveznici, s jedne, i Rusija i Kina, s druge strane, imaju različite poglede na osvajanje Mjeseca i eksploataciju njegovih bogatstava, komentiraju znanstveni analitički portali.

Počela je bitka za Mjesec, svijet je dobio prvu svemirsku koaliciju u koju Rusija i Kina nisu uključene.

Osam zemalja na čelu sa SAD - Australija, Kanada, Japan, Luksemburg, Italija, Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati, potpisalo je takozvane "Artemis dogovore", odnosno međunarodni sporazum o istraživanju i eksploataciji Mjeseca.

Nasa je u maju najavila "Artemis dogovore", koji predstavljaju dio Nasinog ambicioznog programa u kojem će SAD poslati i prvu ženu na Mjesec, piše Srna.

Konačna verzija tog međunarodnog sporazuma uključuje i uvođenje standarda za rudarenje na Mjesecu, te rješavanje konfliktnih situacija na površini tog Zemljinog satelita.

Šef NASA-e Jim Bridenstine ističe da je glavni cilj bio da se svi partneri suglase o lunarnim istraživanjima, te spriječe bilo kakvi budući međunarodni nesporazumi ili sukobi u vezi sa tim.

Lunarna invazija

"Kada govorimo o 'Artemis dogovorima', pokušavamo da uspostavimo norme ponašanja oko kojih se sve zemlje mogu suglasiti", poručuje Bridenstine.

Međutim, Rusi, koji su američki partneri na Međunarodnoj svemirskoj stanici, poručuju da je plan SAD za Mjesec zapravo "lunarna invazija", odnosno da je NASA-in "Artemis" program, "previše američki orijentiran".

Drugim riječima, Rusija ne želi sudjelovati u tome.

Kada je riječ o Kini, problem je mnogo kompleksniji. Naime, da bi Kina mogla uopće razgovarati o tome, u SAD bi se morali promijeniti neki zakoni, a Kongres dati "zeleno svjetlo".

Portal The Verge napominje da međunarodni sporazum iz 1967. godine koji je nazvan "Sporazum o svemiru" i koji je potpisalo 110 zemalja svijeta utvrđuje da bi istraživanje svemira trebalo biti u duhu mira.

U njemu se ističe da zemlje ne bi trebale podizati oružje za masovno uništenje u svemir, te da ne bi smjele svojatati druge svjetove.

Nasa, odnosno Amerikaci, objašnjava da "Artemis dogovori" ne narušavaju Sporazum o svemiru, te da oni zapravo omogućavaju stvarno provođenje Sporazuma o svemiru.

Artemis dogovori

Najvažnija stvar koju "Artemis dogovori" reguliraju jesu resursi na Mjesecu.

Prema njima, svaka zemlja potpisnica može koristiti resurse do kojih dođe putem eksploatacije na površini Mjeseca.

Sporazum o svemiru zabranjuje državama da polažu pravo vlasništva na druga svemirska tijela, ali to se ne odnosi na resurse.

Kao što se iz oceana mogu vaditi resursi, tako se mogu vaditi resursi i sa površine Mjeseca. To ne znači da je Mjesec u bilo čijem vlasništvu, baš kao što nije ni ocean, tvrde u NASA-i.

Međutim, Rusija i Kina smatraju da su NASA-ini planovi za Mjesec samo koncentrirani strateški napor međunarodne svemirske suradnje usmjeren prema kratkoročnim američkim komercijalnim interesima, sa vrlo malo obzira prema rizicima koje takvi postupci uključuju.

Isto to u časopisu "Science" tvrde i neki zapadni dužnosnici.

Zanimljivo je i da "Artemis dogovori" uspostavljaju takozvane "sigurne zone", odnosno područja na površini Mjeseca u koja druge zemlje ne bi trebale da ulaze.

NASA je zaštitila i svoja područja iz ranijih "Apolo misija", te su ona proglašena "područjima nasljeđa".

Ono što i SAD i njihovi saveznici nisu uspjeli da riješe jeste ko bi sprovodio usvojene mjere za Mjesec i kažnjavao prekršitelje. Odnosno, nije definirano tko bi eventualno sankcionirao moguća kršenja tih pravila.

Kopirati
Drag cursor here to close