Kugla

Sunce ušlo u novi ciklus

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u prosincu prošle godine, rekli su znanstvenici.
Sci-Tech / Svemir | 17. 09. 2020. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-ogodišnji ciklus i da će ući u razdoblje obilježeno većim brojem erupcija i pjega, piše Hina.

Sunce je proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz razdoblja minimalne aktivnosti, priopćili su u utorak stručnjaci s njemačkog Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sustava (MPS).

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u prosincu prošle godine, rekli su znanstvenici.

Idući 25-ogodišnji ciklus vjerojatno će biti "jednako pitom" kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između studenog 2024. i ožujka 2026. godine.

Događaji na površini Sunca utječu i na našu planetu.

"U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji", kazao je znanstvenik MPS-a Robert Cameron.

U najgorem slučaju sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, primjerice kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.

Solar cycle 25 has begun

In the past one and a half years, the Sun has been rather dull: hardly a sunspot covered its surface, hardly a solar flare hurled radiation and particles into space. As observational data now show, for the last nine months solar activity has been slowly picking up again.

Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih znanstvenici počeli promatrati. Proteklih 30 godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje oceana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama.

To nije lako, jer "ponašanje naše zvijezde karakterizira neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti", priopćio je MPS.

Kopirati
Drag cursor here to close