Starlink

SpaceX planira lansirati dodatnih 30.000 satelita u svemir

U sklopu projekta Starlink, odnosno svemirskog interneta, SpaceX je zatražio dozvolu za slanje dodatnih 30.000 satelita u nisku zemljinu orbitu.
Sci-Tech / Svemir | 16. 10. 2019. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svemirska kompanija SpaceX nedavno je dobila dozvolu za slanje 12.000 satelita koji bi trebali tvoriti satelitsku internetsku mrežu koja bi svima na Zemlji trebala omogućiti brz pristup internetu. Prvi sateliti već su lansirani u svemir u svibnju ove godine, već ovog mjeseca očekuje se lansiranje novih 60 satelita, a iz SpaceX-a sada su zatražili dozvolu za slanje dodatnih 30.000 satelita u svemir.

Muskova kompanija zatražila je dozvolu od Međunarodne telekomunikacijske unije i američke Federalne komunikacijske komisije koji su ranije odobrili slanje prvotnih satelita. Ako i ovog puta odgovor na Muskov zahtjev bude pozitivan, nakon nekoliko godina u Zemljinoj orbiti moglo bi se nalaziti više od 40 tisuća malih satelita SpaceX-a koji će biti okosnica interneta budućnosti, prenosi Zimo.co.

Sateliti bi trebali biti postavljeni u nisku zemljinu orbitu na visinu između oko 325 i 570 km, gdje je "svemir najčišći", no stručnjaci upozoravaju na blizinu Međunarodne svemirske postaje tim satelitima. Sateliti koji bi letjeli u blizini ISS-a mogli bi predstavljati opasnost za postaju i astronaute, pa nisu svi oduševljeni tom idejom o tisućama satelita koji će prolaziti blizu ISS-a.

Osim svemirske postaje, sateliti bi mogli predstavljati i opasnost za svemirske letjelice koje bi putovale prema ISS-u (a jednom, nadamo se, i dalje), tako da bi sateliti Starlinka mogli "imati učinak na budućnost svemirskih letova s ljudskim posadama" – i to ne pozitivan učinak, upozorio je Roger Thompson iz Aerospace Corporationa.

Već nakon lansiranja prvih 60 satelita brojni su astronomi kritizirali SpaceX jer su imali problema s promatranjem svemira zbog Sunčevih zraka koje su se odbijale od površine satelita, prenio je Zimo.co.

 

Kopirati
Drag cursor here to close