I pad je let

VIDEO | Sojuz pao, Astronauti neozlijeđeni

Izvor iz ruske svemirske agencije, kojega citira list Ria Novosti, dodao je da dvojica muškaraca nisu ozlijeđeni.
Sci-Tech / Svemir | 11. 10. 2018. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki i ruski astronaut koji su se u četvrtak uspjeli prizemljiti nakon kvara na Sojuzu pronađeni su i u dobrom su stanju, objavile su agencije, pozivajući se na NASA-u i Roskosmos.

Američki i ruski astronaut Nick Hague i Aleksej Ovčinjin uspješno su prizemljili na području Kazahstana pošto je njihova raketa pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja s Bajkonura. Haguea i Ovčinjina, koje je Sojuz trebao prevesti na Međunarodnu svemirsku postaju, pronašli su spasioci u Kazahstanu, objavio je izvor iz Roskosmosa. "Astronauti su živi, prizemljili su. Pronađeni su i trenutno ih se prevozi" u Djezkazgan, kazahstanski grad najbliži kozmodromu Bajkonuru i mjestu prinudnog slijetanja. "U trenutku polijetanja svemirskog broda Sojuz MS-10 dogodila se neočekivana situacija. Aktivirani su sustavi spašavanja, raketa je aterirala u Kazahstanu", objavila je NASA na Twitteru, piše Hina.

Izvor iz ruske svemirske agencije, kojega citira list Ria Novosti, dodao je da dvojica muškaraca nisu ozlijeđeni.

Sojuz je trebao prevesti američkog i ruskog astronauta do Međunarodne svemirske postaje gdje su trebali ostati šest mjeseci, no po prvim informacijama zakazali su motori rakete, oko dvije minute nakon polijetanja. "Problemi s raketom, 2 minute 45 sekundi", rekao je savršeno mirnim glasom Aleksej Ovčinjin tijekom prijenosa lansiranja uživo. "Došlo je do problema s motorom, nekoliko sekundi nakon odvajanja gornjeg dijela rakete", kazali su komentatori NASA-e koji su prenosili polijetanje. "Hvala Bogu, živi su", komentirao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitrij Peskov.

Prema NASA-i raketa se vratila na Zemlju "balističkom putanjom", odnosno slobodnim padom. Rusija je u međuvremenu obustavila pripreme za sva lansiranja Sojuza. Sojuz je jedna od najstarijih raketa ali i jedna od najsigurnijih, piše BBC i dodaje da su astronauti sigurno primijetili da nešto nije u redu jer su osjećali da se nalaze u bestežinskom stanju u trenutku kada su trebali biti snažno potisnuti natrag na sjedala.

Sigurnosni sustavi testirani su i spremni na ovakve situacije, ali sigurno se radilo o vrlo neudobnom putu natrag na Zemlju i astronauti su morali iskusiti vrlo jake gravitacijske sile, ocjenjuje BBC. Trenutno se vode rasprave o aktualnom stanju ruske industrije i mogućnosti da održi standarde. Kakav god bio rezultat, ovaj događaj samo će nahraniti strahove i potaknuti SAD da udvostruči i napore da ubrza razvoj novog raketnog sustava koji bi trebao imati premijeru sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close