Fake news

Širitelji lažnih vijesti ne mogu se više oglašavati na Facebooku

Sci-Tech / Svemir | 29. 08. 2017. u 13:33 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook se protiv širenja lažnih vijesti na svojoj društvenoj mreži bori algoritmima koji ih prepoznaju, ulaganjima u veliki broj zaposlenika i suradnika koji provjeravaju istinitost vijesti, te blokiranjem plaćenih oglasa koji bi imali za cilj "boostati" objave sumnjivog sadržaja.

Od sada će, pak, još proaktivnije krenuti u borbu protiv onih koji koriste ovu platformu za širenje neistinitih vijesti kojima je jedini cilj zavarati čitatelje.

U ponedjeljak je na službenom Facebookovom blogu objavljeno kako će sustav prepoznavati stranice (Pages) koje često dijele objave označene kao lažne. Provjeru vijesti vrše servisi poput Snopesa i drugih relevantnih novinskih kuća, a kada neka Facebook stranica podijeli previše osporenih sadržaja trajno će joj biti onemogućena kupnja oglasa na Facebooku, piše Bug.hr.

Time bi se trebala barem donekle zaustaviti epidemija širenja lažnih vijesti, kao i rast broja čitatelja koji bi mogli na ovaj način biti zavedeni da povjeruju u razne internetske prevare (hoax) ili političke vijesti kojima je cilj manipulirati biračima.

Stranice koje na ovaj način budu izbačene iz programa oglašavanja moći će se u njega vratiti nakon što prestanu dijeliti lažne sadržaje, poručuju iz najveće svjetske društvene mreže.

Kopirati
Drag cursor here to close