Oni to znaju od 2010.

Ruski znanstvenici začuđeni što je na Mjesecu opet pronađena voda

To je otkrio još 2009. godine ruski instrument Lend, koji je nastao u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i montiran je na američkom mjesečevom satelitu LRO.
Sci-Tech / Svemir | 26. 10. 2020. u 21:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Informacije o prisustvu vode na osvjetljenoj strani Mjeseca nisu novost, one su ruskim znanstvenicima poznate od 2010. godine, ali su američke kolege do posljednjeg trenutka odbijale vjerovati u to, izjavio je šef laboratorije svemirske gama-spektroskopije pri Institutu za svemirska istraživanja Ruske akademije znanosti Igor Mitrofanov.

„Članak koji sam pročitao govori o tome da je ovo otkriće u potpunosti u korist američkog programa 'Artemis' (u okviru kojeg je predviđeno slanje ljudske posade na Mjesečevu površinu 2024. godine) Naravno, ni riječi nema o tome da smo mi ranije objavili da voda može da se nalazi u supstanci koju osvjetljava Sunce“, rekao je Mitrofanov.

Prema njegovim riječima, to je otkrio još 2009. godine ruski instrument Lend, koji je nastao u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i montiran je na američkom mjesečevom satelitu LRO. Međutim, američke kolege tada nisu vjerovale ruskim znanstvenicima.

„Prvobitni američki koncept bio je u tome da se voda na polovima nalazi samo u konstantno neosvijetljenim kraterima. Kada smo započeli eksperiment Lend na američkom LRO, vidjeli smo znake prisustva vode - ne samo u neosvijetljenim kraterima, već i na redovno osvijetljenoj površini. Amerikanci su smatrali da tamo ne može biti vode, a mi smo je vidjeli na tim mjestima i napisali članak, koji je objavljen u časopisu 'Science'.

Međutim, kako je rekao, do sada je većina američkih znanstvenika imala stav da je prvobitno američko gledište točno i da se voda nalaze u neosvijetljenim kraterima.

„Sada su u tom članku oni došli do velikog američkog otkrića, vidjeli su da na osvjetljenoj površini ima vode“, istakao je Mitrofanov.

On je dodao da, prema ruskim podacima, voda se može nalaziti gotovo na površini – ispod tankog sloja mjesečeve supstance.

 „Još jedan veliki uspeh američke zanosnosti, čestitam im“, prokomentirao je znanstvenik priopćenje američke svemirske agencije „NASA“ uz ironiju, prenosi Sputnik .

Kopirati
Drag cursor here to close