Cosmos 2543

Ruski ubojica satelita podigao američke Svemirske snage na noge

Američka administracija rusko oružje vidi kao naznaku budućeg odmjeravanja snaga u svemiru te kao nešto na što bi trebalo obratiti posebnu pozornost.
Sci-Tech / Svemir | 24. 07. 2020. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusi su prošlog tjedna obavili testiranje koje je podiglo na noge vojne dužnosnike u Pentagonu. Naime, ruski satelit Cosmos 2543 demonstrirao je kako funkcionira novo rusko oružje usmjereno protiv satelita.

Satelit Cosmos 2543 prvo je lansirao manji satelit koji se približio meti (drugom satelitu u orbiti) i potom lansirao projektil brzinom od 250 kilometara na sat. Iako projektil nije pogodio metu (nije ni bilo planirano da ju pogodi jer se radilo o drugom ruskom satelitu), u Pentagonu su već samu demonstraciju ocijenili kao "pokazivanje moći".

Ovo je samo još jedan dokaz toga da Rusija nastavlja s razvojem i testiranjem oružanih sustava u svemiru, što je u skladu s ruskom vojnom doktrinom, istaknuo je general John Raymond iz američkih Svemirskih snaga, javlja Zimo.

Američka administracija rusko oružje vidi kao naznaku budućeg odmjeravanja snaga u svemiru te kao nešto na što bi trebalo obratiti posebnu pozornost.

Zanimljivo, u svom su priopćenju istaknuli kako je ovaj test "još jedan primjer da je prijetnja SAD-u i savezničkim svemirskim sustavima stvarna, ozbiljna i sve veća".

Rusija razvija i testira orbitalno oružje, što ističe važnost stvaranja Svemirskih snaga kao nove grane vojnih snaga i Svemirskog zapovjedništva. Zajednički je interes i odgovornost svih nacija da stvore siguran, stabilan i održiv sustav u svemiru. SAD u suradnji s našim saveznicima spreman je i predan onemogućavanju prijetnji i obrani nacije, naših saveznika i važnih američkih interesa od nasilnih poteza u svemiru, istaknuo je Raymond u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close