Angara A5

Rusija uspješno lansirala tešku svemirsku raketu

Prvi put lansirana u 2014., raketa je razvijena kako bi zamijenila tešku raketu Proton M, i sposobna je da nosi više od 20 tona tereta u orbitu.
Sci-Tech / Svemir | 14. 12. 2020. u 12:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija uspješno lansirala tešku svemirsku raketu 

Rusija je u ponedjeljak uspješno testirala tešku svemirsku raketu Angara A5 nakon šestogodišnje stanke u projektu koji je predsjednik Vladimir Putin opisao da je od ogromnog značaja za nacionalnu sigurnost.

Prvi put lansirana u 2014., raketa je razvijena kako bi zamijenila tešku raketu Proton M, i sposobna je da nosi više od 20 tona tereta u orbitu. Lansirna rampa za novu raketu treba biti otvorena u 2021.

Angara je, ipak, bila suočena s proizvodnim odgodama i tehničkim problemima, uključujući otkriće u prošloj godini defekata u motorima koji bi mogli osujetiti let rakete.

Rusko ministarstvo odbrane i državna svemirska agencija Roscosmos saopćili su, ipak, da je današnje lansiranje s kosmodroma Pleseck na sjeverozapadu zemlje bilo uspješno.

Roscosmos se suočavao s nizom nazadaka i korupcijskih skandala u prošlim godinama, uključujući i one tokom izgradnje kosmodroma Vostočni na dalekom istoku zemlje, gdje su ugovarači optuženi za pljačku državnih sredstava, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close