NASA bi mogla dobiti ozbiljnu konkurenciju

Rusija nastavlja razgovore s Kinom o zajedničkoj bazi na Mjesecu

Ako Rusi i Kinezi udruže snage u istraživanju Mjeseca, NASA bi mogla dobiti posve ozbiljnu konkurenciju na jedinom Zemljinu satelitu.
Sci-Tech / Svemir | 25. 01. 2021. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskozmos u pregovorima je s Kinom i drugim međunarodnim partnerima o stvaranju baze na Mjesecu, otkrio je šef Roskozmosa Dmitrij Rogozin, a prenose ruski mediji.

Pregovaramo s međunarodnim partnerima, ponajprije s Kinom, na uspostavljanju istraživačke baze na Mjesecu, napisao je Rogozin na svojem Telegram kanalu.

Rogozin je podsjetio i da ruski program istraživanja Mjeseca treba započeti ove godine te naglasio da Rusija planira ljudsku misiju na Mjesec 2028. godine.

Ranije je glasnogovornik Kineske nacionalne svemirske agencije CNSA, Xu Hongliang, izjavio da Kina nastavlja s istraživanjem Mjeseca te da planira ujediniti napore u tom smislu s Rusijom o projektima vezanima za istraživanje Mjeseca, javlja Zimo.

U studenom 2017. godine Roskozmos i CNSA potpisali su program svemirske suradnje za period između 2018. i 2022. godine. U njemu je sadržano šest dijelova na kojima rade radne skupine osnovane upravo za taj zadatak.

U prosincu 2020. godine Rogozin je tijekom jednog sastanka Vijeća Ruske Federacije rekao i da je Kina ponudila da se projektu zajedničkog istraživanja Mjeseca pridruži i EU.

Kopirati
Drag cursor here to close