Sentinel 5P

Rusija lansirala satelit za nadzor europske atmosfere

Podaci koje prikupi Sentinel 5P će pomoći znanstvenicima da bolje nadziru zagađenje zraka
Sci-Tech / Svemir | 13. 10. 2017. u 16:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u petak uspješno lansirala u orbitu satelit za nadzor europske atmosfere, koji ima za cilj pomoći u proučavanju zagađenosti zraka.

Satelit Sentinel-5P Europske svemirske agencije (ESA) lansiran je na raketi Rokot s lansirne rampe Plesetk u sjeverozapadnoj Rusiji. Satelit će pročuvati atmosferu svakoga dana.

Nakon odvajanja od gornjeg djela rakete, satelit je aktivitrao svoje solarne panele i započeo je komunikaciju sa Zemljom, priopćila je ESA. Prvi signal primljen je 93 minute nakon lansiranja dok je satelit prolazio iznad stanice Kiruna u Švedskoj.

Kontrolori u operativnom centru ESA u njemačkom gradu Darrmstadtu uspostavili su komandne i kontrolne veze kako bi omogućile da nadziru stanje satelita.

''Satelit Sentinel-5P sada je sigurno u orbiti tako da je na našim kontrolnim timovima da provedu misiju u operativni život i da je održe narednih sedam godina ili više'', navodi u izjavi za javnost generalni direktor ESA Jan Woerner.

Philippe Gaudy, koji nadzire projekt Sentinel za Europsku svemirsku agencije kazao je da će podaci koje prikupi Sentinel 5P pomoći znanstvenicima da bolje nadziru zagađenje zraka, kao što je emisija ugljik dikosida od vozila.

U nedavnom izvještaju procjenjuje se da više od 400.000 ljudi prerano umre samo u Europi od zagađenja zraka, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close