Rusi tvrde kako Amerika planira preventivni napad iz svemira na njihov nuklearni arsenal

Rusi tvrde kako Amerika planira preventivni napad iz svemira na njihov nuklearni arsenal

Sci-Tech / Svemir | 24. 04. 2019. u 20:02 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska vojka sumnja kako SAD planira preventivni napad na nuklearne arsenale Rusije i Kine, navodeći kao dokaz oživljavanje programa 'Star Wars' iz 1980-ih i sve veću američku ''proturaketnu obranu'' u Europi.

Analiza "vjerojatnih akcija" Washingtona pokazuje kako Amerikanci nastoje postići stratešku nadmoć kroz takozvanu doktrinu "na početku", izjavio je u srijedu zamjenik načelnika operativnog zapovjedništva Glavnog stožera general-pukovnik Viktor Poznikhir.

Prema takvom planu, SAD će nastojati uništiti "većinu" raketa protivnika, dok se njihove rakete još uvijek nalaze u svojim silosima.

''Washington namjerava da stvori niz napadačkih raketnih sustava u zemljinoj orbiti kojima bi pogodili neprijateljske balističke rakete u ranim fazama leta. U osnovi, to je oživljavanje koncepta 'Ratova zvijezda' iz 1980-ih'', izjavio je ovaj ruski službenik.

''Militarizacija svemira izaziva bojazan kako bi Washington mogao pokušati preventivni napad na svoje protivnike -  Rusiju i Kinu'', kazao je Poznikhir. U osnovi, to stvara istu zabrinutost kao i raketna obrana SAD-a u Europi - Moskva odavno sumnja kako se ovi sustavi lako mogu podesiti za aktiviranje napadačkog naoružanja umjesto defanzivnih raketa presretača.

Izvor fotografije Twitter / Raste zabrinutost militarizacijom svemira

"Baš kao s lanserima Mk.41 (u američkim objektima za proturaketnu obranu u Europi), postoji mogućnost  za upotrebu oružja napravljenog za upotrebu u svemiru, kako bi se obavili preventivni napadi na Rusiju i Kinu. A s obzirom na globalni doseg svemirskog oružja, takav se udar može provesti na objektima bilo koje države '', upozorio je Poznikhir.

Program "Ratova zvijezda", službeno poznat kao Strateška obrambena inicijativa (SDI), osmišljen je pod vlašću predsjednika Ronalda Reagana. Program je bio usmjeren na stvaranje orbitalnog naoružanja, koje bi uništilo sve sovjetske rakete dok bi letjele u svemir, čineći ih neučinkovitim u vojnoj doktrini.  Raspadom Sovjetskog Saveza i završetkom Hladnog rata, program je zapostavljen.

Ideju da se naoružava svemir ponovno je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump, koji je u lipnju prošle godine formirao Svemirske snage. Izgleda kako su planovi ozbiljni, budući da je nedavni pregled američke Proturaketne obrane (MDR) već predstavio koncept presretača temeljenih na upotrebi u svemiru, koji može uništiti neprijateljske projektile u fazi izlaska iz atmosfere, kao i predstaviti planove za postavljanje dodatnih zemaljskih presretača raketa na Aljasci.

Sam Trump pompozno je najavio objavljivanje MDR-a, izjavljujući kako je "svemir novi ratni prostor u kojem Svemirske snage predvode put".

Kopirati
Drag cursor here to close