Vraćanje topline

Razvijen novi sustav hlađenja bez struje

Sci-Tech / Svemir | 11. 09. 2017. u 19:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi sustav koji su razvili znanstvenici sa Stanforda toplinu sunca vraća natrag u atmosferu sa svrhom hlađenja objekta. Troškovi nisu veliki i okoliš se ne zagađuje. Mislite da je moguće rashladiti kuću bez struje? Grupa znanstvenika sa Stanforda tvrdi da je. Uspjelo im je korištenjem panela nalik zrcalima rashladiti objekt vraćajući toplinu odmah natrag u svemir.

“Imamo li nešto što je jako hladno kao svemir, i ako možemo u njega raspršiti toplinu, onda možemo i rashladiti zgradu bez korištenja struje. Toplina samo teče.” objašnjava Shanhui Fan, profesor elektrotehnike sa Stanforda i autor projekta. “Zbog toga, količina topline koja odlazi sa Zemlje u svemir je enormna'', pišeTelegram.hr

Ovaj se proces zove radijalno hlađenje neba i isti je fenomen koji pratimo kada gledamo da se valovi topline dižu sa vrućeg tla. Stanfordska Fan’s group radi na stavljanju ovog procesa u upotrebu od 2013. godine.

Raniji rad je pokazao je nihov višeslojni optički film, dizajniran da reflektira 97 posto sunčeve svjetlosti, može održati površinu hladnom, što je korisno za sunčane panele koji su manje efikasni kada su pregrijani.

Povećanje sustava, pokazala je Fan’s group, može ohladiti tekuću vodu koja sustavom cijevi može hladiti cijelu zgradu. Simulacija kako sustav radi na vrućoj dvokatnoj zgradi u Las Vegasu bila je obećavajuća. Tijekom ljeta paneli su reducirali energiju potrebnu za hlađenje zgrade za više od 20 posto, sa dnevnim smanjenjem koji doseže i do 50 posto.

Ova sustav nije samo jeftiniji već je i za okoliš prijateljski. “Ovom tehnologijom više nismo limitirani koja je temperatura zraka”, kaže Eli Goldstein, suautorica studije. “Limitira nas nešto puno hladnije, nebo i svemir” piše Futurism.

Kopirati
Drag cursor here to close