Zabrinjavajuće

Raste smrtnost beba zbog srčanih problema, a BiH ima samo jednog kardiokirurga

Sci-Tech / Svemir | 30. 09. 2017. u 12:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Statistički podaci kažu kako u BiH zbog srčanih problema, sepse, gušenja i drugih oboljenja umire dvostruko više novorođenčadi nego u Europi. A posebno je zabrinjavajuća činjenica kako imamo samo jednog dječjeg kardiokirurga u cijeloj državi. Skoro nijedna klinika u BiH nema uslove za rad dječje kardiokirurgije, a mnoge nemaju nikako uposlene ni kardiokirurge.

Šef Klinike za kardiokirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Harun Avdagić otkriva za Klix.ba. kako se sarajevska klinika može pohvaliti jednim zaposlenim dječjim kardiokirurgom, doktorom Sankom Pandurom.

"Imamo sve uvjete za rad dječje kardiokirurgije i možemo odgovoriti svim izazovima", kratko je prokomentirao Avdagić za Klix.ba.

Umiru dojenčad zbog srčanih zastoja

Koliko je našoj zemlji potrebno više dječjih kardiokirurga, govori podatak kako je prošle godine blizu 5,2 posto dojenčadi umrlo uslijed srčanog zastoja. Poslije rata u BiH ni u jednom kliničkom centru nije ustanovljena klinika u kojoj bi se liječila i operirala djeca oboljela od srčanih anomalija.

Županijska bolnica Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću nikada nije zapošljavala nijednog dječjeg kardiokirurga, kao ni kardiokirurga za odrasle. Univerzitetski klinički centar u Tuzli i Županijska bolnica Zenica također nemaju uslova za rad dječje kardiokirurgije.

"Nemamo nikakve podatke o djeci oboljeloj od srčanih anomalija. Koliko znam, postoji značajan broj nedijagnosticiranih pacijenata, a to su najviše one ratne generacije kod kojih iz raznih razloga u tom periodu nisu vršena ispitivanja srčanih anomalija. Često se susrećem s mladićima i djevojkama kod kojih otkrivamo srčane mane u dobi od 17. do 25. godine. Uopće nije prirodno da ih imaju te da se otkrivaju u toj životnoj dobi", kazao nam je šef Odjeljenja kardiokirurgije UKCT-a Mustafa Tabaković.

Sveučilišna bolnica u Mostaru također nikada nije zapošljavala dječjeg kardiokirurga.
"Imamo namjeru razvijati dječju kardiokirurgiju koja se smatra jednom od najzahtjevnijih subspecijalističkih grana medicine", rekli su nam iz mostarske bolnice.

Manji entitet bez klinike za kardiokirurgiju

U manjem bh. entitetu je ista situacija kao u većini kliničkih centara i županijskih bolnica u FBiH. Na Univerzitetskom kliničkom centru RS još ne postoji klinika za kardiokirurgiju.

"Kada je riječ o zbrinjavanju pedijatrijskih pacijenata kojima su potrebne intervencije iz domena kardiokirurgije, njih po prijedlogu ljekara specijalista Klinike za dječje bolesti upućuju u druge zdravstvene ustanove", rekli su nam iz Službe za informiranje UKC-a RS.

Kako saznajemo od doktora Avdagića, djeca najčešće imaju urođene srčane mane. Kod ovakvih anomalija je došlo do poremećaja anatomske strukture srca ili velikih krvnih sudova, s kojim novorođenče već dolazi na svijet.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prošle godine je umiralo 7,7 posto dojenčadi na 1.000 rođene djece u ovom bh. entitetu. Samo u mjesecu lipnju umrlo je 23 dojenčadi u FBiH, a osmero djece je rođeno mrtvo. Taj postotak je u padu u Europi, gdje je s prijašnjih četiri spušten na 3,5 posto.

Pored srčanih anomalija, vodeći uzroci smrti dojenčadi su problemi s disanjem, nezrelost pluća, poremećaji koji su uslijedili zbog kraće trudnoće, neuhranjenost, sepsa te gušenje.

Kopirati
Drag cursor here to close