Problemi sa slijetanjem

Raketa tvrtke SpaceX eksplodirala nakon uspješnog leta

Ovo je bio treći po redu neuspjeh prototipa rakete Starship za koji se SpaceX nada da će ga jednoga dana poslati na Mars. Prijašnja dva pokusna leta završila su padom.
Sci-Tech / Svemir | 04. 03. 2021. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SPACEX / AFP / Raketa tvrtke SpaceX eksplodirala nakon uspješnog leta

Raketa bez posade američke svemirske tvrtke SpaceX eksplodirala je u srijedu nakon, kako se činilo, uspješnog leta i slijetanja.

Ovo je bio treći po redu neuspjeh prototipa rakete Starship za koji se SpaceX nada da će ga jednoga dana poslati na Mars. Prijašnja dva pokusna leta završila su padom.

“Predivno mekano slijetanje”, rekao je komentator tvrtke u prijenosu testnog leta uživo iako je letjelicu ubrzo zahvatio požar.

Nekoliko minuta kasnije raketa je eksplodirala, a zasad nije pruženo nikakvo objašnjenje. Na snimci se vidi uredno slijetanje nakon leta.

Osnivač privatne svemirske tvrtke SpaceX, milijarder  Elon Musk, razvija sljedeću generaciju rakete Starship u svrhu odlaska na Mars i Mjesec, iako su dva prototipa eksplodirala prilikom testnih letova.

Raketa Starship u središtu je Muskove ambicije da učini dostupnijima svemirske letove ljudima.

Zadnji prototip, SN10, poletio je iz Boca Chice u Teksasu.

Dva prijašnja prototipa (SN8 i SN9) srušila su se prilikom slijetanja u prosincu i zatim početkom veljače.

Pokusna lansiranja odvijaju se na gotovo pustom području koje je zakupio SpaceX u južnom Teksasu nedaleko od granice s Meksikom i pored Meksičkog zaljeva. To je područje dovoljno veliko i prazno da nesreća ili eksplozija ne bi prouzročile štetu ili žrtve, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close