Narod Izraela živi

Prvi selfie s izraelskoga svemirskog broda

Na ploči postavljenoj na letjelici ispod zastave piše "Am Israel Hai" (Narod Izraela živi) i "Mala zemlja, veliki snovi", a u pozadini se vide južna Zemljina hemisfera i Australija
Sci-Tech / Svemir | 06. 03. 2019. u 09:24 Bljesak.info
Kopirati

Izraelski svemirski brod "Beresheet" koji leti prema Mjesecu poslao je prvu fotografiju na kojoj se vidi zastava Izraela, snimljenu u svemiru selfie kamerom, 37,600 kilometara daleko od Zemlje.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ploči postavljenoj na letjelici ispod zastave piše "Am Israel Hai" (Narod Izraela živi) i "Mala zemlja, veliki snovi", a u pozadini se vide južna Zemljina hemisfera i Australija. Fotografija je napravljena pošto je prošli tjedan izveden ključni manevar nakon što su zamijećene nepravilnosti na kompjuteru.

Letjelica je lansirana prije dva tjedna s floridskoga Cape Canaverala na raketi "Falcon 9" privatne tvrtke SpaceX Elona Muska.

Ako misija bude uspješna, "Beresheet" će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doletio na Mjesec i prvi iz Izraela, pišu izraelski mediji.

Letjelica je već premašila izraelski rekord u brzini putujući 10,5 kilometara u sekundi, rekao je Ofer Doron, direktor odjela za svemir u Zračno-svemirskoj industriji Izrael.

"Beresheet" nije veći od perilice za rublje, a oko Zemlje će kružiti u sve većim krugovima dok ne bude zahvaćen Mjesečevom težom i dok ne uđe u Mjesečevu orbitu. Slijetanje je planirano za 11. travnja, prenosi Hina.

Kopirati