Astronomi potvrdili

Prvi puta zabilježene X-zrake koje stižu s Urana

Astronomi NASA-ine zvjezdarnice Chandra X-ray Observatory objavili su da su u snimkama ledenog diva iz vanjskog dijela Sunčevog sustava prvi puta detektirali X-zrake koje nastaju u Uranovim prstenovima.
Sci-Tech / Svemir | 02. 04. 2021. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronomi NASA-ine zvjezdarnice Chandra X-ray Observatory ovoga su tjedna objavili svoje novo otkriće vezani za sedmi planet Sunčevog sustava, Uran.

Na snimkama nastalima 2002. i 2017. godine analizom su detektirali, po prvi puta ikada, postojanje X-zraka (rendgenskih zraka, s valnim duljinama između 0,001 i 10 nm) koje dolaze s ovog planeta.

Na kompozitnim fotografijama uz ovaj tekst X-zrake snimljene na Uranu prikazane su ljubičastom bojom, a za bolji prikaz preklopljene su preko fotografija Urana nastalih u isto vrijeme, ali u vidljivom spektru.

Uran je divovski ledeni planet smješten u vanjskom dijelu Sunčevog sustava. Promjerom je oko četiri puta veći od Zemlje, sastav mu čine većinom vodik i helij, a oko ekvatora ima dvije skupine prstenova.

Ono što ga čini drugačijim od svih ostalih planeta Sunčevog sustava jest činjenica da se oko svoje osi rotira "postrance", javlja Bug.

Znanstvenici pojašnjavaju da je glavni izvor X-zraka koje Uran reflektira – Sunce. Zračenje naše matične zvijezde odbija se u obliku X-zraka i od Jupitera i od Saturna, pa je prva pretpostavka da se isti proces odvija i na Uranu.

No, ovo otkriće otvorilo je u dodatnu mogućnost, onu da postoji još jedan nepoznati izvor rendgenskog zračenja na Uranu koji do sada nije poznat.

Uranovi prsteni mogli bi samostalno proizvoditi ovo zračenje, slično kako to čine i prstenovi Saturna. Taj proces događa se kada se nabijeni protoni ili elektroni sudaraju s česticama u prstenovima, što uzrokuje slabi sjaj u rendgenskom spektru.

Druga mogućnost je da X-zrake nastaju u aurorama na Uranu – koje pak nastaju pod utjecajem magnetskog polja ulaskom visoko nabijenih čestica u atmosferu, kao i na Zemlji.

Osim na Zemlji, aurore su opažene i proučene i na Jupiteru, no ovo bi mogao biti prvi put da su izravno uočene i slične pojave na Uranu, koje rezultiraju emitiranjem X-zraka.

Spomenuta neobična orijentacija osi Urana, gotovo paralelna s njegovom putanjom oko Sunca, otvara magnetsko polje ovog planeta prema Sunčevom zračenju drugačije nego što to vidimo kod ostalih planeta.

To bi moglo dovesti do neobičnih i kompleksnih aurora, a znanstvenici koji su sada zabilježili X-zrake nadaju se da će im daljnje proučavanje te pojave pomoći u otkrivanju tajni ovog dalekog ledenog diva.

Kopirati
Drag cursor here to close