Odbio državni posao

Prvi put u 50 godina od obuke odustao novak za NASA-inog astronauta

Potez je neuobičajen s obzirom na to da je vrlo teško ući u uži izbor. Svake se godine na obuku javi oko 18.000 ljudi, a odabere ih se samo 12.
Sci-Tech / Svemir | 29. 08. 2018. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u 50 godina, jedan je kandidat za NASA-inog astronauta odustao od daljnje obuke, kao razlog navevši "osobne razloge".

Potez je neuobičajen s obzirom na to da je vrlo teško ući u uži izbor. Svake se godine na obuku javi oko 18.000 ljudi, a odabere ih se samo 12. Glasnogovornik američke svemirske agencije izvijestio je da ostavka na snagu stupa 31. kolovoza.

Tridesetpetogodišnji Robb Kulin od kolovoza 2017. pohađa dvogodišnju obuku u Svemirskome centru Johnson u teksaškom Houstonu.

Po pisanju Anchorage Daily Newsa, Kulin, porijeklom iz toga grada na Aljasci, sreću je u NASA-i okušao čak triput, no na kraju je ipak odustao. List piše kako je ovo prvi put od 1968. godine da neki kandidat odustane od obuke prije nego što je završi i dobije titulu astronauta.

U biografskim podacima Robba Kulina objavljenim u utorak navečer na stranicama NASA-e stoji da je prije izbora u svemirsku agenciju sedam godina radio u tvrtki SpaceX Elona Muska kao glavni inženjer. Najviše je bio angažiran na izradi rakete Falcon 9, a sudjelovao je i u istraživanjima na antarktičkim ledenjacima.

U razgovoru za posao u lipnju 2017. objasnio je razloge zbog kojih se prijavio za obuku u NASA-i te zbog čega se jednoga dana želi otisnuti u svemir.

"Možda će zvučati neobično, no virusom svemira zaražen sam dok sam 2003., kao student surađivao sa svemirskom agencijom nakon katastrofe svemirskog broda Columbije koji se raspao prilikom povratka na Zemlju".

Svi oni koji žele postati astronauti NASA-e moraju biti državljani SAD-a. ESA traži kandidate iz Europe, a RSA želi Ruse. Trošak obuke astronauta iznimno je velik. Riječ je o vrsti posla koja se ne uči na sveučilištima. Potrebne su godine pripreme prije nego što osoba postane ozbiljan kandidat, a čak i tada prilike za letove u svemir su ograničene.

Da bi pojedinac bio izabran u veličanstvenih 12 vid mu mora biti savršen. Od 2007. godine prihvaćaju se i osobe koje su se podvrgle laserskom smanjivanju dioptrije, sve dok je prošla najmanje godina dana od operacije.

Dobna granica nije postavljena, ali najčešće se biraju kandidati stari između 26 i 46 godina. Potrebne su i najmanje tri godine iskustva u nekom sličnom poslu. Potrebna je i diploma nekog fakulteta, prirodnog ili tehničkog smjera. Vojno iskustvo je učestalo među astronautima, ali nije uvjet.

No treba proći astronautski test izdržljivosti. Ljudima koji se spremaju za avanture koje samo rijetki iskuse vjerojatno i nije toliko do novca, ali treba napomenuti da astronautski novaci koji tek prolaze obuku imaju mjesečnu plaću od oko 2000 američkih dolara.

Premda se plaće 'starijih' astronauta čine velikima njihov je život u stalnoj opasnosti, a tehnička, statistička vjerojatnost pri letovima američkih astronauta da će ostati živi je reda veličine 1:25.

Kopirati
Drag cursor here to close