NASA

Prva potpuno ženska svemirska šetnja

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku no morala je biti otkazana jer jedna od austronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega.
Sci-Tech / Svemir | 17. 10. 2019. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Predstavljanje novih svemirskih odijela

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ući će u povijest u petak kao sudionice prve potpuno ženske svemirske šetnje u koju će izaći s Međunarodne svemirske postaje (ISS) da zamijene neispravnu bateriju.

Izlazak je predviđen u 13.50 po srednjoeuropskom vremenu i trebao bi potrajati nešto više od pet sati koliko će, procjenjuje se, biti dovoljno da završe posao.

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku no morala je biti otkazana jer jedna od austronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega.

“Naša postignuća nadahnuće su studentima diljem svijeta, pokazuju da vas težak rad može odvesti do velikih visina i svi studenti trebali bi se vidjeti u takvim postignućima", rekla je glasnogovornica NASA-e u najavi ženske šetnje.

Izlazak dviju žena prenosit će se uživo na televiziji Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj mrežnoj stranici.

Astrounautkinje Christina Koch i Jessica Meir zamijenit će bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kada nije izloženoj izravnoj Sunčevoj svjetlosti, prenosi Hina.

Koch bi trebala biti rekorderka po najduljem boravku u svemiru za žene jer je predviđen njezin ostanak u orbiti do veljače 2020.

Svemirske šetnje za nju su posebno važne, kazala je.

"Ono što sada radimo pokazuje sav rad koji su u prethodnim desetljećima obavljale žene kako bi nas dovele do točk gdje smo dana", dodala je Meir.

Koch je već prošetala svemirom te će joj izlazak u petak biti četvrta šetnja, a njezinoj kolegici Meir prva.

S ISS-a se od 1998. godine obavilo 200 svemirskih šetnja.

Ženska šetnja u svemiru najavljena u ožujku morala je biti otkazana jer je svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo preveliko te je njezin izlazak iz sigurnostnih razloga bio otkazan, piše Hina.

Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska kozmonautkinja Svetlana Savickaja u srpnju 1984.

Prvi muškarac koji je to učinio bio je ruski kozmonaut Leksej Leonov 1967. godine.

Glasnogovornica NASA- navodi da je sve veći broj žena astronautkinja.

"Godine 2013. pedeset posto kandidata za astronauta bile su žene", a od 11 članova kandidata u programu obuke u 2017. bilo je pet žena".

Kopirati
Drag cursor here to close