Zvijezda

Pronađen kandidat za najstariju zvijezdu u Svemiru!

Uz pomoć te zvijezde, astronomi bi mogli pronaći i prvu generaciju zvijezda ikad stvorenu u Svemiru…
Sci-Tech / Svemir | 14. 05. 2021. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronomi su otkrili kandidata za najstariju zvijezdu dosad viđenu u Svemiru - od Zemlje je udaljena dalekih 16.000 svjetlosnih godina.

Ovoj zvijezdi astronomi su dali naziv - "SPLUS J210428.01−004934.2", piše Srna.

Prema analizi ovog kemijskog "crvenog diva", ta zvijezda u sebi sadrži elemente proizvedene tijekom životnog vijeka samo jedne zvijezde prve generacije.

Uz pomoć te zvijezde, astronomi bi mogli pronaći i prvu generaciju zvijezda ikad stvorenu u Svemiru, jer dosad nijedna od tih najstarijih zvijezda nije pronađena.

Astronomi su za analizu koristili fotometriju, odnosno tehniku koja mjeri intenzitet svjetla te tako nudi novi način za pronalazak najstarijih svemirskih objekata.

Ova promatranja dio su napora da se spektroskopski potvrde kandidati "niske metalnosti" identifikacijom kroz uskopojasnu dotometriju, pišu astronomi u studiji koja je objavljena u časopisu Astrophysical journal letters.

Astronomi ističu kako će dodatni pronalazak metalom ultrasiromašnih zvijezda identificiranih kroz fotometriju "S-PLUS" zvijezde uvelike unaprijediti razumijevanje zvjezdane populacije te omogućiti šansu za pronalazak zvijezde male mase i oslobođene metala, koja se, možda, još nalazi i negdje u Zemljinoj galaksiji.

Kopirati
Drag cursor here to close