SpaceX-ovo testiranje

Problemi tijekom testiranja "Zmajeve družine" mogli bi odgoditi letove s ljudskom posadom

Kapsula Crew Dragon bez posade prošlog je mjeseca imala prvi let koji je prošao uspješno.
Sci-Tech / Svemir | 22. 04. 2019. u 23:34

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SpaceX, tvrtka Elona Muska, potvrdila je "anomaliju" svoje putničke svemirske kapsule Crew Dragon tijekom rutinskih testova motora u Cape Canaveralu na Floridi.

Prvotni testovi uspješno su okončani, ali je završni test rezultirao anomalijom, priopćila je ta privatna američka tvrtka u subotu ne navodeći o kakvoj je anomaliji riječ.

Ranije je o tome izvijestio list Florida Today, koji je objavio da se vidio narančasti dim kako se uzdiže iznad postrojenja, piše Zimo.hr.

Glasnogovornik američkih zračnih snaga rekao je da u incidentu nitko nije ozlijeđen, prenosi BBC.

U priopćenju se navodi da će timovi SpaceX-a istražiti sve okolnosti incidenta te da blisko surađuju s partnerima u NASA-i. Također se kaže kako se zbog toga i provode takvi rigorozni testovi.

Taj bi incident mogao odgoditi planove za lansiranje astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) kasnije ove godine - prvo s američkog tla od 2011. kada je okončan Space Shuttle program.

Planirano je da u srpnju SpaceX preveze američke astronaute do ISS-a. Kapsula Crew Dragon bez posade prošlog je mjeseca imala prvi let koji je prošao uspješno. U ožujku je SpaceX uspješno okončao misiju slanja kapsule bez posade na ISS koja se sigurno vratila na Zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close