Starship

Prevrnula se SpaceX-ova testna raketa od nehrđajućeg čelika

Musk je pojasnio zašto se za izradu Starshipa ne koriste ugljična vlakna nego nehrđajući čelik, a nedugo nakon toga došlo je do manje nezgode.
Sci-Tech / Svemir | 25. 01. 2019. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga smo tjedna doznali ponešto novih informacija o planovima SpaceX-a za izradu nove rakete naziva Starship.

Njezin prototip, tj. "hopper" koji će se koristiti u za testiranje lansiranja i slijetanja već je snimljen u Teksasu i izazvao je popriličan interes javnosti, prije svega zbog futurističkog izgleda.

Vezano uz njega Elon Musk dao je intervju za Popular Mechanics u kojem je pojasnio i logiku iza odluke da se nova raketa izrađuje od nehrđajućeg čelika.

Ovaj materijal ne koristi se u izradi raketa od 50-ih godina prošlog stoljeća kada su ga zamijenili razni kompoziti i ugljična vlakna, no SpaceX je ipak odlučio dati mu drugu priliku.

Musk kaže kako se radi o posebnoj leguri koja može zamijeniti ugljične kompozite, a da pritom bude jednako čvrsta, lagana i daleko jeftinija. Kod izuzetno niskih temperatura legure kroma i nikla postaju i do 50% čvršće, od običnog čelika, i nisu sklone pucanju i širenju pukotina.

Pri višim temperaturama, pak, rastalit će se tek na preko 800°C, što smole koje povezuju slojeve ugljičnih vlakana ne mogu izdržati.

Kombinacija ovih svojstava znači da će pri polijetanju Starship biti čvrst (s vrlo hladnim gorivom u rezervoaru), a moći će izdržati i visoke temperature povratka u atmosferu.

Čelični oklop tako vrši funkciju toplinskog štita i strukturalnog nosećeg elementa istodobno. Dodatno, dvostruka oplata između dviju stjenki će zadržavati vodu ili gorivo, koji će moći isparavati kroz vanjske otvore, pa će tako omogućiti dodatno hlađenje rakete, javlja Bug.hr.

Međutim, sve ovo drži vodu dok ne naiđu olujni vjetrovi. Jedan takav prevrnuo je ovoga tjedna spomenuti prototip Starshipa u Teksasu.

Popravak će, kažu trajati nekoliko tjedana, a bitno je da je prevrnut samo gornji dio rakete koji ne sadrži motore ili druge bitne dijelove – u njemu će se jednom nalaziti teret ili svemirski putnici.

Nasreću, eto, u SpaceX-u su odlućili ovu raketu raditi od čelika koji ih košta oko 3 dolara po kilogramu, umjesto ugljičnih vlakana koja dosežu i do 200 dolara za istu količinu, pa će i popravak biti nešto jeftiniji i jednostavniji.

Kopirati
Drag cursor here to close