Rezultati istraživanja

Pretilost veliki problem mostarskih osnovnoškolaca

Sci-Tech / Svemir | 14. 09. 2017. u 11:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige "Pretilost i posturalni status djece osnovnoškolskog uzrasta u Gradu Mostaru" autora Ekrema Čolakhodžića, Nedžada Vuka, Ćamila Habula, Senade Vujice i Senke Tanović održano je u četvrtak u Centru za kulturu Mostar.

U knjizi su autori objavili istraživanje koje su uradili koristeći rezultate liječničih pregleda učenika osnovnih škola s područja Mostara.

Istraživanjem, koje je provedeno na uzorku od 1940 dječaka i djevojčica, utvrđena je pretilost i postularni status lokomotornog aparata.

''Svjedoci smo da živimo u vremenu informativne tehnologije, sjedilačkog načina života, dok su prehrambene navike postale jako loše. Sve je to uzrok da danas imamo djecu koja su pretila, a to prouzrokuje bolesti u kasnijoj životnoj dobi'', rekao autor Čolakhodžić.

Autor Vuk naglasio je kako je zabava na mobitelima i tabletima problem današnjice i čitavog društva.

''U Mostaru danas imamo 56 posto djece s normalnom uhranjenošću, 0,8 posto pothranjenih i 6,6 posto umjereno pothranjenih. Sve ostalo je prekomjerna tjelesna težina'', kazao je Vuk.

Napomenuo je kako su podatke komparirali s posturalnim statusom djece te se pokazalo da je razdoblje između trećeg i petog razreda osnovne škole najkritičnije i tu treba preventivno djelovati.

Tijekom predstavljanja, Danijela Kegelj iz ustanove Dječji vrtići Mostar podsjetila je da se dobre navike usvajaju u najranijoj dobi te kako su gradski vrtići prije nekoliko godina uspjeli izmijeniti jelovnik koji bi bio najbliži nečemu što se smatra zdravim.

''Potrebno ja stvarati zdrave stilove života, a ne samo ishrane'', kazala je Kegelj.

Istraživanje i predstavljanje knjige organizirali su Odjel za društvene djelatnosti Grada Mostara, Nastavnički fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar, Dom zdravlja Mostar i Dom zdravlja Mostar - Stari grad.

Kopirati
Drag cursor here to close