Vjetar

Poslušajte – Objavljeni zvuci s Marsa  

Thomas Pike s Imperijalnog koledža u Londonu kaže da su zvuci ''prilično drugačiji od svega što smo iskusili na Zemlji''.
Sci-Tech / Svemir | 08. 12. 2018. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sonda InSight koja se od prošlog tjedna nalazi na površini Marsa, snimila je zvuke marsovskog vjetra, tutnjavu niske frekvencije. Snimku je, prenosi FTV, objavio NASA-in centar za razvoj.


Procjenjuje se da je vjetar bio brzine 16 do 24 kilometara na sat, a znanszvenici navode da je riječ o prvim zvucima s Marsa koje ljudsko uho može čuti.

''Podsjeća me na sjedenje napolju u vjetrovito ljetnje popodne. U neku ruku, ovako bi zvučalo da sjedite u sondi InSight na Marsu'', rekao je Don Benfield, znanstvenik sa sveučilišta Cornell.

Znanstvenici uključeni u projekt slažu se da zvuk ima izvanzemaljsku kvalitetu.

Thomas Pike s Imperijalnog koledža u Londonu kaže da su zvuci ''prilično drugačiji od svega što smo iskusili na Zemlji''.

Buku je napravio vjetar koji je puhao u solarne panele InSighta i tako izazvao vibriranje cijele svemirske sonde. Zvukove su snimili senzor za zračni pritisak i seizmometar sonde.

Niska frekvencija je posljedica male gustoće zraka na Marsu, ali i samog seizmometra, čija svrha je otkrivanje seizmičkih valova u podzemju.

InSight je na Mars sletio 26. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close