Porsche SE

Porsche ulaže u svemirske tehnologije

Koncern Porsche SE, koji ima većinski udio u Volkswagen grupi, investirao je u svemirsku tvrtku Isar Aerospace Technologies koja u Münchenu razvija rakete za lansiranje satelita
Sci-Tech / Svemir | 02. 08. 2021. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porsche Automobil Holding SE, holding kompanija koja drži većinski vlasnički udio u Volkswagen grupi (pod čijom je kapom, pak, proizvođač automobila Porsche) objavila je ovoga tjedna neke detalje o svojoj novoj investiciji.

Porsche SE uložio je, naime, u njemačku privatnu svemirsku kompaniju Isar Aerospace Technologies iz Münchena. Isar razvija rakete za lansiranje satelita u orbitu, a u sklopu najnovije runde financiranja Porsche SE u njoj je kupio manji jednoznamenkasti udio u vlasništvu.

Član upravnog odbora Porschea SE zadužen za investicije, Lutz Meschke, poručio je kako je ovaj potez u skladu sa strategijom tvrtke da ulaže u projekte mobilnosti i napredne tehnologije.

"Uvjereni smo kako će jeftiniji i fleksibilniji pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim drugim sektorima. S Isar Aerospaceom ulažemo u kompaniju koja je dobro pozicionirana kako bi se etablirala kao vodeći europski proizvođač lansirnih raketa", dodao je Meschke.

Prva raketa koju je Isar razvio jest Spectrum, orbitalna dvostupanjska raketa koja u nisku orbitu može ponijeti teret mase do 1.000 kilograma.

To znači da bi trebala biti u stanju u orbitu dopremiti ne samo pojedinačne satelite nego i cijele konstelacije manjih satelita odjednom, prenosi Bug.

Pogonjena je lakim ugljikovodicima i tekućim kisikom te kao takva ima nešto manji utjecaj na okoliš u usporedbi s najčešćim tipovima današnjih raketa.

Raketa Spectrum duga je 27 metara, promjer joj mjeri 2 metra, a ukupno ima deset raketnih motora (devet u prvom te jednoga u drugom stupnju).

Gotovo je u potpunosti proizvedena uz pomoć automatike i robotike, što joj značajno smanjuje trošak izrade.

Prvo pokusno lansiranje trebala bi obaviti sljedeće godine.

Isar je u ovoj rundi prikupio oko 75 milijuna dolara novoga kapitala, a do sada ukupna ulaganja u njemačku svemirsku tvrtku iznose oko 180 milijuna dolara. Osim Porsche holdinga, jedan od investitora u njih je i Airbus Ventures, fond rizičnog kapitala koji je pokrenuo poznati proizvođač zrakoplova.

Kopirati
Drag cursor here to close