Konjunkcija

Ples koji će se opet vidjeti tek 2080.

Jupiter, koji je veći, obiđe oko Sunca za 12 godina a Saturn za 29. Svakih dvadesetak godina ova se dva planeta susretnu kada sa Zemlje promatramo nebeski svod.
Sci-Tech / Svemir | 22. 12. 2020. u 08:04 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva najveća planeta Sunčeva sustava, Jupiter i Saturn, maksimalno su se približila u ponedjeljak u velikoj konjunkciji, kako to nazivaju astronomi, koja će se u ovakvim razmjerima ponoviti tek 2080.

U 19.22 sata po srednjoeuropskom vremenu dva plinovita orijaša bila su u istom vidnom polju jačeg dalekozora ili manjeg teleskopa i činilo se kao da se dodiruju, a u stvarnosti su 730 milijuna kilometara udaljeni jedan od drugog

Ovaj nesvakidašnji 'spoj' događa se baš na dan zimskog suncostaja na sjevernoj polutci.

Prividno približavanje dvaju planeta počelo je prije više mjeseci a u ponedjeljak je dosegnulo najmanji razmak ostavljajući dojam da su dvije zvijezde na nebu zapravo jedna. Nakon 21. prosinca iz dana u dan polako će se udaljavati.

Video: Jupiter, Saturn align closely in rare 

Velika konjunkcija odgovara "vremenu koje je potrebno da se dva planeta nađu u razmjerno sličnom položaju u odnosu na Zemlju", rekao je za agenciju France Presse Florent Deleflie iz Pariškog opservatorija.

Jupiter, koji je veći, obiđe oko Sunca za 12 godina a Saturn za 29. Svakih dvadesetak godina ova se dva planeta susretnu kada sa Zemlje promatramo nebeski svod.

Gledano golim okom, ta će pojava izgledati gotovo "kao da su se Jupiter i Saturn spojili jer su veoma sjajne zvijezde", rekao je.

Zadnja velika konjunkcija dogodila se 2000. ali ovako bliska bila je davne 1623. Iduće blisko mimoilaženje dvaju planeta očekuje se tek 15. ožujka 2080.

 

Kopirati
Drag cursor here to close