Lažna sjećanja ili?

Par koji je tvrdio da su ih oteli izvanzemaljci

Strah ih je obuzeo kada su shvatili kako ih objekt zapravo prati i kako tu letjelicu nikada prije nisu vidjeli
Sci-Tech / Svemir | 28. 12. 2018. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot: YouTube / 

Kad su Barney i Betty Hill posjetili psihijatra, prvo što je pomislio bilo je da imaju problema u braku, jer su u to vrijeme, 1963. godine, međurasni brakovi prolazili kroz velike krize. Iznenadio se kada je shvatio da njihova anksioznost od koje su oboje patili ima korijene u događaju koji je trajao nekoliko sati, a ni Barney ni Betty nisu su mogli sjetiti što im se u tih nekoliko sati dogodilo.

Znali su da se nešto dogodilo, ali nisu znali što . Preporučio im je tretman hipnoze, i tek tada na svjetlo je izašlo ono što je mnogima teško povjerovati. Te sate kojih se nisu mogli sjetiti, izgubili su dvije godine ranije, 1961. dok su se vraćali sa odmora u Kanadi i putovali kroz planine prema New Hampshireu.

Ostali su bez gotovine, pa su morali voziti po noći na autocesti koju je osvjetljavala samo mjesečeva svjetlost. Betty je na nebu primijetila "posebno sjajnu zvijezdu, možda i planet", no preplašilo ju je kada je primijetila još jednu.

Video: Intervju Betty Hill

Nije ništa govorila suprugu, no kada je taj sjajni objekt porastao i kako se njoj činilo, pratio njihov automobil, rekla mu je. On je odmahnuo rukom i pomislio kako je riječ o satelitu ili avionu koji su napustili svoju trasu putovanja. No i sam je postao nervozniji kada je primijetio kako im se objekt približava i tako postaje sve veći.

I bio je potpuno nečujan. Strah ih je preuzeo kada su shvatili kako ih objekt zapravo prati i kako tu letjelicu nisu mogli usporediti ni s jednom koju su ranije vidjeli. Naposljetku je taj, kako su ga opisali, "svjetleći disk poput palačinke" lebdio gotovo ispred njih pa su se oni "osjećali čudno i nekako omamljeno". Kada su se probudili Barney je i dalje vozio automobil, kao da se ništa nije dogodilo.

Betty se ubrzo sjetila svoje sestre koja je godinu dana ranije vidjela jedan NLO i pomislila kako je to upravo takva letjelica. Barney je bio skeptičan, dok pod hipnozom nije otkrio da su njega i njegovu suprugu na NLO odvela "bića" sa kosim očima, prenosi Express.hr.

I to zbog eksperimenata. Iako im psihijatar dr. Simon nije povjerovao, pronašli su novinara koji je silom želio napisati njihovu priču, koja ih je naposljetku proslavila. Njihova priča smatra se prvom u nizu onih mnogi koje govore o izvanzemaljcima i otmicama.

Video: O otmici

Druge koje su slijedile u mnogočemu su joj slične. Dvije godine nakon toga njihova priča prikazana je u televizijskom filmu a pojavile su se i nove. Zabilježen je tako porast od 2,500 posto u pojavi takvih priča. I sve su imale slične elemente poput njihovog iskustva: jaku svjetlost, gubitak pamćenja, i misteriozan osjećaj poslije iskustva.

Skeptici kao što je i dr. Simon bio, pomislili su kako je Betty željela vjerovati da je bilo riječ o izvanzemaljcima, pa su se zbog te moći sugestije pod hipnozom zapravo sjetili lažnih sjećanja.

Njihovoj provjeri je li se slučaj i stvarno dogodio zasigurno nije pomoglo to što je u televizijskom showu Outer Limits dva tjedna prije njihovog iskustva bio prikaza izvanzemaljac sličan njihovom sa kosim očima. Smatraju tako kako je par bio zapravo neispavan, i kako su ta dva svjetla koja su vidjeli zapravo bili Jupiter i Saturn, koji se nalaze na pozicijama s kojih je dolazilo svjetlo.

Unatoč kritikama i skepticima njihova priča potaknula je mnoge da vjeruju u postojanje izvanzemaljaca i tako su zapravo potaknuli stvaranje jednog o najvećih mitova u našoj povijesti, potpuno novog u 60-im godinama prošlog stoljeća. Onog mita/legende/činjenice o postojanju izvanzemaljaca koji otimaju ljude, i na njima u tajnosti vrše eksperimente.

Kopirati
Drag cursor here to close