Proučavanje plamena

Astronauti vrše pokuse paljenja vatre u svemiru

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji astronauti eksperimentiraju s betoniranjem, a mediji su doznali kako se radi i na proučavanju plamena u uvjetima mikrogravitacije
Sci-Tech / Svemir | 16. 09. 2019. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji astronauti su provodili eksperimente vezane uz vezivanje betona u uvjetima mikrogravitacije. No, nije betoniranje jedina zanimljiva aktivnost kojom se astronauti na ISS-u bave.

Članovi trenutačne ekspedicije 59 sudjeluju i u izučavanju svojstava vatre u svemiru.

Na ISS je iz ovog razloga postavljena posebna komora za proučavanje paljenja, u kojoj astronauti prema uputama na razne načine pokušavaju proizvesti plamen, te proučiti detalje njezinog nastanka, širenja, te sagorijevanja raznih tvari kada gravitacija nije faktor, javlja Bug.

Osnovni cilj ovog eksperimenta jest utvrditi kako vatra nastaje i kako se širi u svemiru, a sve kako bi se unaprijedila sigurnost svemirskih putovanja. Tu je i dodatna zadaća proučavanja svojstava vatre jer bi nova saznanja mogla pomoći i u sprječavanju širenja požara na Zemlji, kao i u povećanju učinkovitosti raznih goriva.

U uvjetima mikrogravitacije plamen vatre je okrugao jer nema gravitacije da teže, hladnije plinove vuče prema dolje i pusti toplije da se uzdižu. U sklopu projekta Advanced Combustion via Microgravity Experiments (ACME) astronauti tako proučavaju količinu čađi proizvedene u različitim uvjetima.

Čađ je na Zemlji problem za zdravlje i okoliš, ali može biti i korisna jer povećava zračenje topline.

Proučavanje okruglog plamena u svemiru omogućava detaljniji uvid u proces nastanka čađi. Detaljnije razumijevanje tog procesa moglo bi dovesti do izrade mehanizama za reguliranje količine čađi stvorene tijekom procesa izgaranja.

U konačnici je plan da ovo istraživanje omogući razvoj efikasnijih plamenika i raketnih motora za neke buduće svemirske misije, uz istodobno smanjenje količine zagađenja koje isti proizvode.

Kopirati
Drag cursor here to close